Alkuruoka

Libanonin aurinkoiset mezet

Libanonissa ruokailu alkaa meze-alkupalapöydästä. Herkulliset ja täyttävät leivän kanssa nautittavat tahnat, salaatit ja oliivit käyvät alkuruoasta tai niistä saa kokonaisen aterian. Nämä mezet sopivat myös kasvissyöjän listalle.

Kolmen tahnan kimara

Pyöräytä pöytään kolmen tahnan kimara tai valitse oma suosikkisi: kikherneinen hummus, tsatsikin sukulaissielu minttu-kurkku-jogurttidippi ja munakoisosta surautettu baba ganoush.

Hummus
4 annosta

3 valkosipulinkynttä
1 prk (400 g) keitettyjä kikherneitä
3 rkl sitruunamehua
1 rkl tahinia
1 tl juoksevaa hunajaa reilu
1 dl oliiviöljyä suolaa, rouhittua mustapippuria, ripaus paprikajauhetta
1 rkl hienonnettua, tuoretta lehtipersiljaa
Tarjoiluun: hieman oliiviöljyä, paahdettuja pinjansiemeniä ja pitaleipää

1. Kuori ja hienonna valkosipulit. Huuhtaise kikherneet ja laita ne kulhoon valkosipulisilpun, hunajan, sitruunamehun ja tahinin kanssa.
2. Soseuta sauvasekoittimella karkeahkoksi tahnaksi. Lisää joukkoon öljy, mausteet ja yrtit.
3. Laita tahna kulhoon ja tee keskelle pieni kuoppa. Valuta kuoppaan öljyä. Ripottele päälle pinjansiemeniä. Tarjoa pitaleivän kanssa. Hummus säilyy jääkaapissa kelmulla peitettynä noin 3 päivää.

Minttu-kurkku-jogurttidippi
4 annosta

1 valkosipulinkynsi 
puolikas pienestä kurkusta
2 dl paksua kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia 
0,5 tl gourmetsuolaa, esim. Maldon 
0,25 tl mustapippuria myllystä 
0,5 dl hienonnettua, tuoretta minttua

1. Kuori valkosipuli ja hienonna se mahdollisimman pieneksi silpuksi. Kuutioi kurkku pieniksi paloiksi.
2. Yhdistä kaikki aineet ja anna dipin maustua viileässä vähintään puoli tuntia.

Baba ganoush eli munakoisotahna
4–6 annosta

2 keskikokoista munakoisoa
n. 3 rkl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
3 rkl tahinia
1 rkl sitruunamehua
1 tl gourmetsuolaa, esim. Maldon 
0,5 tl mustapippuria myllystä 
0,5 tl kuivattua minttua

1. Huuhtaise munakoisot. Paahda niitä 225-asteisessa uunissa välillä käännellen n. 40 minuuttia. Pinta saa hieman mustua, sillä se antaa tahnalle savuisan maun.
2. Anna munakoisojen jäähtyä n. 10 minuuttia. Paloittele koisot kulhoon. Lisää öljy ja kuoritut valkosipulit. Soseuta tahnaksi.
3. Mausta tahna tahinilla, sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla. Laita tahna kulhoon ja ripottele päälle hieman kuivattua minttua.

Teksti Sanna Kekäläinen
Kuva Reetta Pasanen