Jälkiruoka

Helmikuun herkku: runebergintortut

Runebergin päivänä 5. helmikuuta laitetaan lippu salkoon ja tehdään runebergintorttuja. Nauti tortut hyvän kahvin ja ystävien kera.

Runebergin päivää vietetään vuosittain kansallisrunoilijamme Johan Ludvig Runebergin syntymäpäivänä 5. helmikuuta. Se on liputuspäivä, jota juhlistetaan myös syömällä runebergintorttuja, joiden resepti on perimätiedon mukaan Fredrika Runebergin kehittämä.

Tarinan mukaan torttu syntyi, kun J.L. Runeberg pyysi makeita leivonnaisia. Emäntä tekikin sellaisia käsillä olleista aineksista, kuten hapanleipämuruista. 

Runebergintorttu on helppo valmistaa. Kotona valmistat ne näppärästi tavallisissa muffini- tai paperivuoissa. Runebergintortut voi kostuttaa alkoholilla, mutta sokerivettäkin voi käyttää. Jos käytät alkoholia, käytä sitä varoen, ettei kakun oma maku katoa.

Vinkki: Piparien sijaan voit käyttää muita pikkuleivänmuruja tai esimerkiksi 2 dl hapanleivänmuruja ja 2 dl piparkakunmuruja.

Runebergintortut

(10-12 kappaletta)

Taikina

  • 4 dl piparkakunmuruja
  • 250 g voita tai margariinia
  • 3 dl sokeria
  • 4 munaa
  • 60 g mantelijauhetta
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • 1 dl kermaa

Kostutukseen

  • 1 dl vettä
  • 1 rkl sokeria
  • 1 tl manteliuutetta tai 2 rkl sokerivettä 

Päälle

  • 1 dl vadelmahilloa
  • tomusokerikuorrute

Valmistusohje

  1. Murskaa piparkakut kaulimella muovipussissa tai monitoimikoneessa.
  2. Vaahdota rasva ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen vatkaten joukkoon.
  3. Sekoita keskenään piparkakunmurut, mantelijauhe, jauhot ja leivinjauhe. Lisää seos taikinaan.
  4. Sekoita kerma joukkoon lopuksi.
  5. Laita paperiset leivos/muffinivuoat pellille ja jaa taikina niihin. Paista torttuja noin 200 asteessa noin 10 minuuttia.
  6. Kostuta tortut tilkalla nestettä ja koristele lopuksi vadelmahillonokareilla ja tomusokerikuorrutteella. Sekoita kuorrute tomusokerista ja vedestä tai munanvalkuaisesta (1/2 valkuaista 1/2 pakettiin tomusokeria). Jos sekoitat joukkoon tilkan sitruunamehua, saat kuorrutteeseen raikkaan maun.

Vinkki: Voit myös valmistaa yhden ison runebergintortun kakkuvuoassa. Voitele ja jauhota vuoka hyvin ja kypsennä kakkua uunin alaosassa, 150 asteessa, tunnin ajan. Kokeile kypsyyttä tikull. Kun tikkuun ei tartu enää taikinaa, on kakku kypsä. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä. Kostuta tortut tai kakku tilkalla nestettä ja koristele lopuksi vadelmahillonokareilla ja tomusokerikuorrutteella.