Jälkiruoka

Helppo herkku: appelsiiniposset mantelikeksien kera

Appelsiinipossetin nykyinen suosio saattaa selittyä mahtavan maun lisäksi myös helppoudella: vain kymmenisen minuuttia ja herkku on valmis siirrettäväksi kylmään odottamaan tarjoiluhetkeä.

Lemon possetina tunnettua peribrittiläistä jälkiruokaa nautittiin hyvää tekevänä ravintona jo keskiajalla. Hauska nimi juontaa juurensa ruukkuun, jossa maito juoksutettiin. Alkuaan sitruunamehun tilalla käytettiin joko viiniä tai olutta.


Appelsiiniposset

4–5 henkilölle

  • 4 dl kuohukermaa
  • 1 dl sokeria
  • 3/4 dl appelsiinin mehua
  • 1/4 dl sitruunan mehua
  • 1 appelsiinin kuori raastettuna (luomu)

Valmistusohje:

  1. Mittaa kerma ja sokeri pieneen kattilaan. Keitä noin 5 minuuttia koko ajan sekoittaen. Nosta kattila liedeltä ja sekoita joukkoon appelsiinin ja sitruunan mehut. Raasta huolellisesti pestyn appelsiinin kuori ja lisää seokseen. Säästä hiukan raastettua kuorta koristeeksi.
  2. Kaada seos annoskulhoihin, esimerkiksi lasi tai kahvikuppi käy mainiosti. Peitä kelmulla ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia.

Vinkki: Posset tarvitsee saostuakseen riittävästi happoa, joten kannattaa valita pieniä ja ohutkuorisia, mieluiten luomuappelsiineja. Voit valmistaa jälkiruoan jo päivää, kahta ennen tarjoilua.


Mantelikeksit

n. 30–35 kpl

  • 150 g voita
  • 1 1/4 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 muna
  • 2 keltuaista
  • 2 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1 1/2 dl mantelijauhetta

Pinnalle:

  • mantelirouhetta

Valmistusohje:

  1. Vaahdota pehmeä voi ja sokerit. Lisää muna ja keltuaiset yksi kerrallaan koko ajan sekoittaen. Lisää vehnäjauhot ja mantelijauhe ja sekoita taikina tasaiseksi. 
  2. Pyöritä taikina jauhotetuin käsin tangoksi ja jaa se noin 35 palaan. Aseta palat pellille leivinpaperin päälle väljästi ja litistä paloja hieman sormilla painellen. Ripottele pintaan mantelirouhe. Paista 200 asteessa 8–10 minuuttia.  

Vinkki: Tiiviisti pakatut mantelikeksit säilyvät huoneenlämmössä muutamia viikkoja.


Juomasuositus

Appelsiinipossetin kumppaniksi sopii pirskahteleva ja makea italialainen valkoviini moscato d'asti. Tummemman ja täyteläisemmän viinin ystävä voi kokeilla myös väkevää kyproslaista commandaria-viiniä.


Teksti: Raisa Laine
Kuva: Laura Riihelä
Juomasuositus: Alko