Jälkiruoka

Marinoitu meloni-mansikkasalaatti

Kuohuva muscat-viini viimeistelee juhlavaksi tämän raikkaan ja helpon jälkiruoan, joka on täynnä Provencen makuja.

Joskus täydelliseen jälkiruokaan tarvitaan vain muutama raaka-aine: aromaattinen meloni, kypsät mansikat sekä hieman minttua ja sitruunaa. Kuohuvalla muscat-viinillä aateloituina näistä aineksista syntyy elegantti kokonaisuus vaikkapa kesäisen grilliaterian päätteeksi tai juhlien jälkiruoaksi.

Annokset on helppo koota etukäteen, mutta viinitilkka lisätään vasta juuri ennen tarjoilua.

4 hengelle

Valmisteluaika 5 min

Valmistusaika 10 min + siirapin maustuminen 1–2 t
Kokonaisaika 15 min + maustuminen 1–2 t

Meloni-mansikkasalaatti

  • 1 kypsä cantaloupemeloni
  • 300 g mansikoita

Muscat-minttusiirappi:

  • 1 pieni nippu tuoretta minttua
  • yhden sitruunan mehu
  • 1 dl ruokosokerisiirappia (tai vaaleaa siirappia)
  • 1–2 dl kuohuvaa muscatviiniä

1. Irrota mintunlehdet ja silppua ne hienoksi. Sopiva määrä silputtua minttua on noin 2 rkl. Säästä muutamia mintunlehtiä koristeeksi.

2. Siirrä silputtu minttu, sitruunanmehu ja ruokosokerisiirappi kattilaan. Hiero minttu hienommaksi lusikan tai puusurvimen avulla niin, että se sekoittuu hyvin sitruunanmehuun ja siirappiin. Kuumenna seos mutta älä kiehauta. Nosta kattila levyltä jäähtymään. Anna siirapin maustua peitettynä huoneenlämmössä noin 1–2 tuntia.

3. Halkaise meloni ja koverra siemenet pois lusikalla. Ota melonista palloja meloniraudalla tai leikkaa meloni pieniksi kuutioiksi. Siirrä paloiteltu meloni kulhoon. Perkaa ja puhdista mansikat. Jos ne ovat multaisia, huuhtele ne kylmällä vedellä. Leikkaa mansikat marjojen koosta riippuen 2–4 osaan. Yhdistä mansikat ja melonipalat.

4. Kaada minttusiirappi tiheän siivilän läpi melonien ja mansikoiden päälle. Siirrä hetkeksi jääkaappiin. Annostele meloni-mansikkasalaatti jälkiruokamaljoihin. Lisää päälle kuohuvaa muscatviiniä juuri ennen tarjoilua. Koristele mintulla.

Juomasuositus:

Kesäisen meloni-mansikkasalaatin kanssa nautittavaksi sopii erinomaisesti sama kuohuva muscat-kuohuviini, jolla annos on myös viimeistelty.

Julkaistu Etiketti-lehdessä 2/2013.

Teksti: Elina Jyväs
Kuva: Laura Riihelä
Juomasuositus: Alko