Jälkiruoka

Maukas ja helppo juustokakku

Helppo juustokakku paistuu uunissa ja maistuu vaativallekin vieraalle. Juustokakun reseptit Etiketin arkistoista saavat nyt rinnalleen uudistetut juomasuositukset.

Etiketin laajasta reseptiarkistosta löytyy kolme mainiota, varsin klassista juustokakun reseptiä. Suomalaiseen makuun sopiva, ei liian makea juustokakku valmistuu näillä ohjeilla kokonaan uunissa tai aineksia liedellä keitellen.

Vanhan ajan raikas on keksipohjineen ja marjakoristeineen hieman kuin amerikkalainen juustokakku. Tämä versio ei kuitenkaan käy uunissa, vaan liedellä hämmennetty täyte saa jäähtyä jääkaapissa pari tuntia.

Kahvi-juustokakussa on muutama työvaihe enemmän. Hyytymiseen kannattaa varata aikaa jopa yön yli, mutta lopputulos palkitsee. Kahviversion näyttävän ulkonäön salaisuus piilee raitataikinassa ja pinnalle ripoteltavissa kahvipapukarkeissa.

Mansikka-juustokakku on puolestaan kaunis lupaus kesästä. Mansikat, sitruunankuorisuikaleet ja sitruunabasilika raikastavat täyteläiset maut. Myös kuivatuilla herneillä on tässä reseptissä tärkeä osuus, nimittäin pohjan kuprujen estäjinä.

Juustokakku on tiiviin koostumuksensa ansiosta helppo kantaa tuomisiksi juhliin tai kesäpiknikin kohokohdaksi. Alkon asiantuntija Taina Vilkuna päivitti juustokakuille uudet juomasuositukset: jälkiruoat saivat seurakseen muscatviiniä, makeaa marsalaa Sisiliasta ja beerenausleseä Keski-Euroopasta.

Uudet juomasuositukset

Mansikkajuustokakun kanssa sopii kukkean sitruksinen muscatviini Italiasta. Valitse makusi mukaan joko pirskahteleva valkoviini moscato d'asti tai kuplivan rusinainen Astin kuohuviini. Molemmat viinityypit ovat vähäalkoholisia ja siten mansikkaiselle juustokakulle sopivan keveitä ja raikkaita.

Vanhan ajan raikkaan juustokakun seuralaisena toimii jaloaromisen makea beerenauslese Saksasta tai Itävallasta. Näiden jaloaromisten viinien hunajainen hapokkuus istuu kauniisti juustokakun sitruksiseen ja marjaiseen makumaailmaan.

Kokeile kahvijuustokakun kanssa makeaa marsalaa Sisiliasta. Viinin viikunainen ja kevyesti mausteinen maku komppaa kahvin vahvistamaa juustokakkua kauniisti. Toinen vaihtoehto tulee eteläisestä Ranskasta: banyulsin hennon kaakaoinen makeus ja kahvijuustokakku ovat tasapainoinen yhdistelmä.

Teksti Julia Isoniemi
Kuva Thinkstock