Jälkiruoka

Minna Canthin päivän herkku

Aikana ennen täytekakkuja kuivakakkuja tarjoiltiin toisinaan kermavaahdon ja hillon kanssa. Myös Minna Canthin kakku mehevöityy lisäherkuista.

19.3. liput nostetaan salkoon tasa-arvon ja Minna Canthin päivän kunniaksi. Ensimmäinen suomalainen sanomalehtinainen ja kirjailija Minna Canth syntyi tuona päivänä vuonna 1844.

Minna Canthille nimetty kakkuresepti on peräisin perheen reseptikansiosta.


Minna Canthin kakku


Ainesosat:

  • 2 dl siirappia
  • 2 dl sokeria
  • 2 munaa
  • 4 dl kermaa
  • 6 dl vehnäjauhoja
  • 1 rkl pomeranssinkuorta
  • 1 tl neilikkaa
  • 1 tl inkivääriä
  • 2 tl soodaa
  • 4 rkl sulatettua voita

Valmistusohjeet:

  1. Vaahdota kerma.
  2. Vatkaa toisessa astiassa munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä vaahdot.
  3. Sekoita kuivat aineet ja siirappi vuorotellen vaahtoon. Lisää voi.
  4. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun vuokaan.
  5. Paista puoli tuntia 175 asteessa ja puolisen tuntia 150 asteessa. Kokeile kakkua puisella (esim. hammas)tikulla. Kun tikkuun ei jää taikinaa, on kakku kypsä. Anna kakun jäähtyä hetki ennen kumoamista.

Juomasuositus:

Tarjoile Minna Canthin kakun kera muscat-pohjaista makeaa kuohuviiniä esimerkiksi Italian Astista. Se istuu hyvin kermavaahdon keveään rakenteeseen ja kakun mausteisiin. Täyteläisempi vaihtoehto on makea väkevöity muscat-viini Portugalista tai Espanjasta.