Jälkiruoka

Monikäyttöinen glögi ruoanlaitossa

Avaamaton glögipullo säilyy hyvin. Glögiä voi mainiosti käyttää myös leivonnassa. Joten jos joulusta jää yli glögiä, älä heitä juomaa pois.

Aromikkaan mausteisuutensa ansiosta glögiä voi käyttää monella tavalla myös talvisessa ruoanlaitossa. Sitä voi käyttää marinadeihin tuomaan mureutta ja aromikkuutta vaikkapa lihalle.

Glögi sopii myös lisämausteeksi monenlaisiin talvisiin kastikepohjiin ja pataruokiin sekä erilaisten etikkaisten silli- ja silakkaruokien mausteliemiin.

Glögistä saa myös loihdittua mahtavia jälkiruokia: kokeile glögijäädykettä tai päivitä tuttu juustokakku vuodenaikaan glögikiilteellä.


Glögijäädyke

  • 1 ps (25 g) glögimaustetta
  • 4 dl punaviiniä
  • rusinoita
  • kuorittuja manteleita
  • 4 keltuaista
  • 1 1/4 dl sokeria
  • 5 dl kuohukermaa
  • mantelirouhetta
  • rusinoita

Valmistusohje:

  1. Keitä punaviiniä glögimausteen, muutamien rusinoiden ja manteleiden kanssa niin kauan, että nestettä on jäljellä noin 1 dl. Siivilöi mausteet ja anna nesteen jäähtyä.
  2. Vatkaa keltuaiset ja sokeri kulhossa vesihauteessa kunnes seos on valkoista ja kuohkeaa. Poista kulho vesihauteesta ja vatkaa seosta, kunnes se on jäähtynyt kokonaan.
  3. Vaahdota kerma ja sekoita se keltuais-sokerivaahtoon yhdessä jäähtyneen glögiliemen kanssa. (Parhaimman lopputuloksen saat, kun ainekset ovat samanlämpöisiä.) Kaada seos joko yhteen isoon vuokaan tai annosvuokiin. Iso vuoka jäätyy noin 12 tunnissa.
  4. Ota iso vuoka pakastimesta huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen tarjoilua. Kasta vuoka kuumaan veteen ennen kumoamista tarjoiluastialle. Koristele glögijäädyke rusinolla ja mantelirouheella.

Resepti © Ruokatieto


Glögikiille juustokakun päälle

  • 3 liivatelehteä
  • 3 1/2 dl glögiä

Valmistusohje:

  1. Valmista juustokakku valmiiksi mutta valmista glögikiille vasta tarjoilupäivänä. Anna kakun olla vielä rengasmuotissa.
  2. Liota kiilteen 3 liivatelehteä kylmässä vedessä. Kiehauta 1/2 dl glögiä kattilassa ja sulata liivatelehdet siihen.
  3. Lisää seos 3 dl:aan glögiä ja kaada juustokakun päälle.
  4. Hyydytä kakkua jääkaapissa noin kaksi tuntia.
  5. Irrota kakku rengasvuoasta vasta kun siirrät sen tarjoilulautaselle.

 

Glögin säilyminen

Glögi säilyy yhdestä kahteen vuotta, kun avaamatonta pulloa säilytetään viileässä, pimeässä ja tasalämpöisessä paikassa. Mitä enemmän alkoholia ja sokeria pullossa on, sitä paremmin tuote säilyy. Jos pullo on avattu, viini pääsee kosketuksiin ilman kanssa ja alkaa vähitellen muuttua.

Mieto glögi kannattaa nauttia viikon kuluessa avaamisesta.


Artikkeli on julkaistu Etiketissä 1/2011.

Teksti: Anu Piippo
Kuva: iStockphoto