Jälkiruoka

Näin maustat glögin

Mukillinen kuumaa glögiä lämmittää, kun viima käy luihin ja ytimiin. Valmiita glögejä, tiivisteitä tai juomia on monenlaisia. Myös itse voi valmistaa maustettuja kuumia juomia.

Viinin maustaminen on peräisin jo Rooman valtakunnasta. Viini ei säilynyt ruukuissa kovin hyvänä, joten mausteilla parannettiin sen makua. Mausteisen viinin lämmittäminen taas on peräsin Saksasta 1600-luvulta. Suomen glögiperinne on nuorta: glögi tuli meille Ruotsin kautta 1900-luvun alussa. Vasta 1960-luvulta lähtien sen suosio jouluajan juomana on kasvanut.

Glögi-sana on ruotsalaista perua. Glödga tarkoittaa hehkuttaa. Aikaisemmin ruotsalaiset valmistivat glögin polttamalla paloviinaan kastettua sokeritopanpalasta ja liottivat sitä sitten maustetussa viinissä. Kattilassa hehkuva sokeri antoi juomalle kuvaavan nimen.

Glögi, Glühwein ja Mulled Wine ovat periaatteessa kaikki samaa, maustettua, lämmitettyä viiniä. Tarjoilussa löytyy eroja. Saksalainen Glühwein ja englantilainen Mulled Wine tarjotaan ilman rusinoita ja manteleita. Eikä alkoholittomia versioita taideta tuntea, niin kuin glögillä.

Glögin maustaminen

Kaikkein helpoin tapa maustaa kuuma juoma jouluiseksi on käyttää kaupan valmiita glögimausteseoksia, jotka löytyvät maustehyllyltä. Pakkauksesta löytyy käyttöohje.

Vähän viitseliäämpi saa omanlaisensa maun juomaan käyttämällä erilaisia mausteita eri suhteissa.

  • Vaaleille glögeille sopii mausteeksi mm. inkivääri, kaneli, fenkolinsiemenet ja vanilja.
  • Tummille glögeille sopii kaneli, neilikka, kardemumma, tähtianis ja maustepippuri varoen.
  • Kanelitangon ja vaniljatangon voi huuhtaista ja käyttää pariin kertaan.

Voit myös valmistaa reilun satsin glögin maustelientä alla olevien ohjeiden mukaan ja säilyttää sitä jääkaapissa suljettavassa astiassa, esimerkiksi lasipullossa tai -purkissa. Mausteliemi on käyttökelpoista ainakin pari viikkoa. Kun jääkaapissa on glögin maustelientä, saat viinistä, mehusta tai täysmehuista nopeasti tarjottavaa vaikka yllätysvieraille.
 
Sekoitussuhde on 1 osa maustelientä ja 4–5 osaa viiniä, omenatäysmehua tai mehujuomaa.


Liemi punaiselle glögille

  • 8 dl vettä
  • 3 kanelitankoa
  • 30 kokonaista mausteneilikkaa
  • (2 tähtianista)
  • 5 kokonaista maustepippuria
  • 2–3 rkl kardemummansiemeniä
  • 1 dl rusinoita
  • 2 dl fariininsokeria

1. Mittaa ainekset kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 30 minuuttia.
2. Siivilöi ja säilytä suljetussa astiassa jääkaapissa.


Liemi vaalealle glögille

  • 8 dl vettä
  • 2 kanelitankoa
  • 1 vaniljatanko
  • 2 cm:n pala tuoretta inkivääriä
  • 2 rkl kardemummansiemeniä
  • 2 dl (ruoko)sokeria

1. Kaada vesi kattilaan.
2. Halkaise vaniljatanko halutessasi ja laita muiden ainesten kanssa veden sekaan.
3. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 30 minuuttia.
4. Siivilöi ja säilytä suljetussa astiassa jääkaapissa.


Viinitoti

  • 8 annosta
  • 1 dl vettä
  • 2–3 rkl hunajaa
  • 1 kanelitanko
  • 5 kokonaista mausteneilikkaa
  • 0,75 l kuivaa valkoviiniä tai keskitäyteläistä punaviiniä
  • 1 appelsiinin mehu
  • 0,5 sitruunan mehu

1. Laita vesi pieneen kattilaan. Kiehauta ja lisää hunaja sekä mausteet. Sekoita ja hauduta kannen alla noin 10 minuuttia.
2. Siivilöi mausteliemi isompaan kattilaan. Lisää viini ja kuumenna hitaasti höyryäväksi. Älä päästä kiehumaan, alkoholi häviää reilussa 70 asteessa.
3. Sekoita appelsiinista ja sitruunasta puristetut mehut viiniin. Kuumenna tarvittaessa vielä hetki.
4. Kaada laseihin ja tarjoile.


Teksti: Marita Suontausta
Kuva: iStockphoto