Jälkiruoka

Nopeat herkut marjoista ja hedelmistä

Herkuttele marjoilla ja hedelmillä! Tässä muutama ohje näppärästi valmistuviin herkkuihin!

Vinkkejä:

  • Persikat, nektariinit, aprikoosit ja kirsikat saavat uutta makua, kun paistat ne nopeasti  pannulla tai grillaat ja maustat vaikka piparkakkumausteseoksella ja ruokosokerilla.
  • Kirpeät herukat muuttuvat lempeämmiksi, jos kuumennat niitä folionyytissä grillin jälkilämmössä.
  • Grillatut marjat maistuvat grillissä kuumennettujen pullaviipaleiden ja kermavaahdon kanssa.
  • Nopea marjaherkku syntyy marengista, marjoista ja kermavaahdosta. Komeuden voi kruunata vaikka suklaakastikkeella.

Pikamisu

Tämä on tiramisun kesäinen pikkuserkku. Kekseiksi voit käyttää niitä, mitä kaapista löytyy. Myös kuivahtaneet kahvikakunviipaleet sopivat hyvin.  Jos et halua askarrella annosmaljoja, kokoa marjamisu sopivalle vadille.

 

4 annosta

  • noin 1 l marjoja
  • 250 g mascarponea tai muuta maustamatonta tuorejuustoa
  • 1/2 prk (125 g) maitorahkaa
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • (sokeria tai hunajaa)
  • 8–16 keksiä (esim. kaura- tai murokeksiä)
  • noin 1 dl mehukeittoa

Valmistusohje:

  1. Perkaa marjat ja paloittele mansikat tarvittaessa. Laita annosmaljojen pohjalle hiukan marjoja.
  2. Sekoita mascarpone, rahka ja vaniljasokeri keskenään. Jos kaipaat lisämakeutta, lisää sokeria tai hunajaa.
  3. Kaada mehukeitto lautaselle ja laita keksit keittoon. Käännä keksit ympäri, nosta keitosta ja asettele puolet kekseistä marjoille. Lusikoi päälle puolet mascarponeseoksesta. Lisää marjoja ja loput kekseistä.
  4. Jaa mascarponeseos maljoihin ja koristele marjoilla. Nosta tarjolle, tai anna mehustua hetki jääkaapissa.

Vinkki: Jos jääkaapissa on lemon tai lime curdia, mausta mascarpone vaniljan ja hunajan sijaan sillä.


Kuohuvat marjamaljat

4 annosta

  • noin 1/2 l marjoja
  • noin 1/2 l jäätelöä
  • 4–6 dl sitruunalimonadia

Valmistusohje:

  1. Ota muutama marja koristeeksi erikseen ja survo loput marjat kevyesti. Jos marjat ovat kovin kirpeitä, makeuta sokeriripauksella.
  2. Jaa marjasurvos jäätelön kanssa haluamasi mallisiin juomalaseihin.
  3. Kaada päälle limonadi ja koristele marjoilla. Työnnä juomiin pillit sekä lusikat ja tarjoa heti.

Vinkki: Aikuisten kuohuvat maljat voit valmistaa sitruunalimonadin sijasta makeasta kuohuviinistä .


Lämmin persikkamelba

4 annosta

  • 4–6 tuoretta persikkaa tai nektariinia
  • 1 rkl vaaleaa siirappia tai juoksevaa hunajaa
  • 1 tl jauhettua inkivääriä
  • ripaus kanelia
  • 2 rkl voita
  • 1/2 l vadelmia
  • (tilkka marjalikööriä)
  • 2 rkl tomusokeria
  • (Lisäksi: vaniljajäätelöä tai kermavaahtoa)

Valmistusohje:

  1. Leikkaa persikat neljään osaan ja poista kivi. Valuta lohkojen päälle siirappi ja ripottele pinnalle mausteet. Anna maustua kastikkeen valmistamisen ajan.
  2. Survo vadelmat ja makeuta tomusokerilla sekä halutessasi liköörillä, jos kastiketta tarjoillaan vain aikuisille. Jos haluat aivan sileän kastikkeen, puserra survos siivilän läpi.
  3. Kuumenna voi pannulla, ja ruskista persikanpalat kevyesti.
  4. Jaa  kuumat lohkot annosmaljoihin ja lusikoi päälle halutessasi jäätelöä tai kermavaahtoa. Kaada kastike annoksille ja nosta tarjolle.

Vinkki: Vadelmat voi hyvin vaihtaa mansikoiksi.


Teksti: Marita Suontausta
Kuva: Ari K Ojala