Jälkiruoka

Portviiniluumut ja sitruunainen ranskankerma

Upea jälkiruoka, portviinissä keitetyt luumut, valmistuvat todella vaivattomasti. Niiden kumppanina tarjoillaan sitruunalla raikastettua ranskankermaa.

Portviinissä keitetyt luumut

6 annosta

  • 1 1/2–2 dl sokeria
  • 6 dl portviiniä
  • 2 kanelitankoa
  • 3 tl raastettua (luomu)sitruunankuorta
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 12 luumua tai viikunaa
  • muutama oksa rosmariinia

    Tarjoiluun: rouhittua pistaasia

1. Mittaa sokeri, viini ja kanelitangot kattilaan. Anna seoksen kiehahtaa ja lisää sitruunamehu ja -kuori. Keitä seosta keskilämmöllä noin 15 minuuttia tai kunnes se muuttuu paksummaksi ja aavistuksen siirappiseksi.

2. Puolita luumut ja poista kivet. Lisää luumut ja rosmariini liemeen. Jatka kypsentämistä miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia. Varo etteivät luumut kiehu rikki

3. Tarjoile lämpimät luumut maustetun ranskankerman tai kermavaahdon kanssa. Ripottele päälle rouhittua pistaasia.

Sitruunainen ranskankerma

  • 2 prk (à 200 g) ranskankermaa
  • n. 1/2 dl (tai maun mukaan) tomusokeria
  • 2 tl raastettua (luomu)sitruunankuorta

Yhdistä aineet ja anna makujen tasaantua viileässä 15 minuuttia ennen tarjoilua.

Juomasuositus: Portviiniluumuille hedelmäisen ja pähkinäisen lisän tuovat tawny-portviinit.

Kuva: Sami Repo
Resepti on julkaistu Etiketti-lehdessä 3/2010.