Jälkiruoka

Suloiset suklaakohokkaat ja portviinissä marinoidut luumut

Klassiset, erittäin suklaiset kohokkaat ovat juhla-aterian loppuhuipennus. Portviinissä marinoidut luumut täydentävät makuelämyksen.

Suklaakohokkaat ovat mainettaan helpompia valmistaa, kun muistaa perussäännön: vieraat odottavat aina kohokasta – ei päinvastoin. Laita annoksen täydellistävät luumut marinoitumaan vuorokautta ennen tarjoilua.

Suklaakohokkaat

5–6 hengelle

  • 3 keskikokoista munaa
  • 50 g voita
  • 4 rkl sokeria
  • 125 g tummaa suklaata (väh. 70 % kaakaota)
  • 1 tl sitruunamehua
  • vuokiin: voita ja hienoa sokeria
  • koristeluun: tomusokeria ja suklaarouhetta
  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Voitele kohokasvuoat ja ripottele niihin kauttaaltaan hienoa sokeria.
  2. Erottele kananmunien keltuaiset ja valkuaiset.  Vaahdota pehmeä voi ja kaksi ruokalusikallista sokeria keskenään. Lisää keltuaiset joukkoon yksitellen koko ajan vatkaten. 
  3. Paloittele suklaa ja sulata se joko vesihauteessa tai mikro-aaltouunissa. Anna suklaan hieman jäähtyä.
  4. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää koko ajan vatkaten loppu sokeri sekä sitruunamehu. Sekoita sulatettu suklaa keltuaisvaahtoon. Lisää joukkoon valkuaisvaahto varovasti käännellen.
  5. Täytä kohokasvuoat niin, että vuoan yläreunasta jää tyhjäksi noin kolmasosa. Kypsennä uunissa 225 asteessa

 

Marinoidut luumut

  • 500 g tummia luumuja
  • 2 dl vettä
  • 1 dl tummaa, makeaa portviiniä
  • 1 1/2 dl sokeria
  • 1 kanelitanko
  • n. 2 cm pala tuoretta inkivääriä
  • 1 rkl sitruunamehua

Puolita tuoreet luumut ja poista kivet. Kiehauta kaikki marinadiliemen ainekset kattilassa, lisää luumut ja anna seoksen kiehua vielä kertaalleen noin minuutin ajan. Marinoi jääkaapissa seuraavaan päivään.

Marinoida voi myös kuivattuja, kivettömiä luumuja. Tällöin sokerin määräksi riittää 1 dl.


Juomasuositus

Sekä klassinen portviini että portteriolut istuvat ­hienosti ­suklaan täyteläiseen maku­maailmaan.


Teksti: Raisa Laine
Kuva: Laura Riihelä
Juomasuositus: Alko