Jälkiruoka

Suosittelemme: Torta di more -karhunvatukkatorttu

Jamie Oliverin hyväksi todetun marjatortun voi valmistaa mistä tahansa pehmeäkuorisista marjoista eli niin vadelmista, mansikoista kuin mustikoistakin.  Kirjassa Jamie´s Italy (Penguin, 2005) Jamie valmistaa tortun karhunvatukoista.

Tortun ”isä” brittikokki Jamie Oliver kertoo reseptistä:

”Olin urani alkuvaiheessa töissä ruokakirjoistaan kuulun Antonio Carluccion ravintolassa. Siellä opin valmistamaan tätä herkullista marjatorttua, jonka olen pyöräyttänyt varmasti tuhansia kertoja.

Ravintola toimitti piiraita myös Lontoon oopperataloon Covent Gardeniin, jossa kävin itsekin kerran katsomassa yhden esityksen. Istuin halvoilla permantopaikoilla, mutustelin hedelmäkarkkeja ja Joutsenlammen lomassa seurasin, miten ylhäällä aitioissaan istuvat ihmiset nauttivat minun tekemääni piirasta Lontoon hienoimmassa piknik-ympäristössä. En minä kateellinen ollut, vaikka tiesinkin, miten ihanalta torttu varmasti maistui, siellä korkealla näyttämön yläpuolella.

Voit valmistaa tortun kaikista pehmeäkuorisista marjoista – vadelmista, mansikoista, mustikoista, jopa karviaisista, kunhan niitä ensin kypsentää hieman. Minkä marjan valitsetkin, lopputulos vie taatusti kielen mennessään!

Torttu sopii mainiosti kahvipöytään. Se on myös helppo jälkiruoka, varsinkin jos pakkasessa on piiraspohjia valmiina. Ohjeesta voi valmistaa joko yhden ison piiraan tai useampia pieniä.”

Torta di more

8–10 annosta

Murotaikina pohjaa varten:

125 g voita
100 g tomusokeria
hippunen suolaa
250 g vehnäjauhoja
1/2 (luomu)sitruunan kuori
2 suuren (luomu)kananmunan keltuaista
2 rkl kylmää vettä tai maitoa
(vaniljatanko)


Täyte:

vaniljatanko
500 g mascarpone-tuorejuustoa
1 dl kermaa
3 rkl sokeria
3 rkl grappaa tai Vin Santoa
300 g karhunvatukoita tai muita marjoja
2 rkl karhunvatukka- tai vattuhilloa
2 pientä kourallista pehmeitä mintunlehtiä

Ohje:

1. Voitele läpimitaltaan noin 28 cm:n kokoinen irtopohjavuoka.

2. Jos käytät vaniljatankoa, halkaise se pituussuunnassa ja raaputa tangon sisällä olevat siemenet veitsenkärjellä ulos.

3. Pese sitruunan kuori huolellisesti kuumalla vedellä. Älä käytä pesuainetta, sillä se imeytyy sitruunan huokoiseen kuoreen. Jos käytät luomusitruunaa, tätä ei tarvitse pestä. Raasta puolet kuoresta. Varo, ettei mukaan tule heti keltaisen päällisosan alla olevaa valkoista; se maistuu kitkerältä.

4. Vaahdota voi, tomusokeri ja suola. Lisää vehnäjauhot, vaniljansiemenet, sitruunankuoriraaste ja munankeltuaiset. Nypi ainekset joko käsin tai monitoimikoneen leikkurilla voi-sokeriseoksen joukkoon. Jos käytät monitoimikonetta, voin on hyvä olla jääkaappikylmää. Kun seos on murumainen, lisää vesi tai maito. Pyöräytä taikina palloksi ja jauhota se kevyesti. Älä vaivaa liikaa, jottei taikina sitkisty; silloin pohjasta tulee kumimainen.

5. Kääräise taikinapallo kelmuun ja anna levätä jääkaapissa vähintään tunnin ajan. Ota taikina jääkaapista, kaulitse ja levitä vuokaan. Laita pohja takaisin jääkaappiin lepäämään tunniksi.

6. Paista pohjaa 180 C-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia tai kunnes se on kauniin kullanvaalea. Anna jäähtyä. Irrota pohja vuoasta.

Valmista sitten täyte: 

1. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet ulos. Sekoita mascarpone, kerma, vaniljansiemenet, sokeri ja grappa paksuksi, kiiltäväksi seokseksi. Täytteen pitää olla täyteläistä ja kuohkeaa, eikä se saa olla liian makeaa. Grappa tuo siihen hitusen raikkautta. Sen voi jättää poiskin tai korvata Vin Santolla tai jollain muulla jälkiruokaviinillä. Jos tarjoat torttua lapsille, korvaa alkoholi sitruunanmehulla.

2. Levitä täyte jäähtyneelle piirakkapohjalle. Ripottele marjat päälle – niitä ei tarvitse painaa täytteen sisään, riittää, että ne lepäävät kermaseoksen päällä. Marjojen määrän suhteen ei tarvitse olla turhan tarkka: niitä voi lisätä reippaallakin kädellä, ja halutessasi voit käyttää eri marjoja sekaisin.

3. Sulata pienessä pannussa tai kattilassa hillo ja 3–4 rkl vettä. Sekoita, kunnes seoksesta tulee siirappimaista. Tupsuttele hilloa marjojen päälle pullasudilla. Koristele lopuksi pehmeillä mintunlehdillä.

4. Nauti heti tai laita torttu jääkaappiin odottamaan tarjoilua.

Käännös: Heidi Kalhama
Kuva: Susa Junnola