Aterian kanssa

Monikäyttöinen sherry

Sherryt valmistetaan viinirypäleistä puristetusta mehusta, jonka annetaan käydä viinin tapaan. Viini väkevöidään lisäämällä siihen tislettä.

Finot ja manzanillat ovat kuivia ja yleensä aperitiiveina ja alkupalojen kanssa maistuvia. Amontilladon, meripihkan värisen kuivan sherryn maku on hasselpähkinämäinen, pehmeä ja kevyt. Sitä nautitaan valkoisen lihan, kalan ja juustojen kanssa.

Makeat sherryt, pale cream, cream ja pedro ximenez, maistuvat jälkiruokien, kuten hedelmien ja juustojen kanssa.

Parhaat sherryt nautitaan sellaisinaan jälkiruoaksi.

Solera-menetelmällä kypsytetty

Sherryt kypsytetään päällekkäin asetetuissa tynnyreissä. Solera tarkoittaa alimmaista tynnyririviä. Alimman rivin valmiista sherrystä pullotetaan kolmasosa ja tilalle valutetaan ylemmästä tynnyririvistä, criaderasta, astetta nuorempaa viiniä. Eri vaiheissa olevia viinejä arvioidaan joko laatuviineihin käytettäviksi tai tislattaviksi.

Sherryyn käytettäviä rypäleitä viljellään Lounais-Espanjassa Jerez de la Fronteran, San Lúcar de Barramedan ja El Puerto de Santa Marían välisellä kalkkipitoisella maalla. Saharasta puhaltava Levante-tuuli tuo mukanaan kosteaa ilmaa ja lämpöä. Talvisin Atlantilta vyöryy viileitä Poniente-virtauksia, jotka antavat rypäleille meren suolaisen henkäyksen, joka on parhaimmillaan tavoitettavissa manzanilla- ja fino-sherryjen mauissa. Päärypäle on Palomino Fino, mutta myös Palomino de Jereziä, Pedro Ximéneziä sekä Moscatelia viljellään.

Teksti: Virpi Kurjenlento
Kuva: iStockphoto

Lue lisää sherrystä, portviinistä ja madeirasta Etiketti-lehdestä 3/2011.