Lisäke

Kantarellihöystö ja karamellisoitu sipuli-sienipiiras

Herkullinen polenta ja kantarellihöystö maistuvat sellaisenaan tai grillatun lihan kumppanina. Etiketin klassikkopiiras karamellisoidusta sipulista ja kantarellista syntyy myös suppilovahverosta.

Kantarellia eli keltavahveroa esiintyy koko Suomessa. Hyvänä kesänä tätä herkkusuiden sienisuosikkia voi löytää valoisien koivikkometsien polkujen varrelta jo kesäkuussa lähtien. Yleisimmillään kantarelli on heinä–lokakuussa. Mikä parasta, ryhmissä kasvavat keltavahverot viihtyvät yleensä vuodesta toiseen samoissa paikoissa. Joten jos löydät hyvän sienipaikan kerran, on se siellä seuraavanakin vuonna (jos joku ei ehdi apajille sinua ennen).

Monien mielestä tämä kaunis, keltainen sieni on parhaimmillaan yksinkertaisesti pannulla voissa paistettuna, mutta usko pois, Etiketin kantarellihöystökin vie kielen mennessään.

Jauhopeukaloa houkuttaa ajatus karamellisoidusta sipuli-kantarellipiiraasta, joka on paitsi maistuva, myös näyttävä vierasruoka kesäisiin illanistujaisiin.

Herkutteluhetkiä!


Kantarellihöystö

4 hengelle

  • 2 pientä puna- tai 4 salottisipulia
  • 1 valkosipulinkynsi
  • noin 8 dl puhdistettuja, puolitettuja kantarelleja
  • 3 rkl voita
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 3 rkl hienonnettua kirveliä
  • suolaa, rouhittua mustapippuria

Polentamuusi

  • 250 g (noin 3 dl) polentaryynejä
  • 1 l kasvislientä
  • 50 g voita
  • suolaa, rouhittua mustapippuria

Tarjoiluun:

  • 2 dl raastettua parmesaania tai pecorinoa
  • 4 rkl paahdettua siemensekoitusta

Valmistusohje:

  1. Tee polentamuusi pakkauksen ohjeen mukaan koko ajan hämmentäen. Lisää voi. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Jos muusi on liian paksua, ohenna sitä kasvisliemellä.
  2. Kuori ja lohko sipulit. Kuullota sipuleita ja sieniä pannulla voi–öljyseoksessa, kunnes sienistä on irronnut kaikki neste. Lisää pannulle hienonnettu kirveli. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Ripottele päälle juustoraaste ja siemenet.
  3. Tarjoile kantarellihöystö ja polentamuusi sellaisenaan, paistin kera tai grillatun lihan kumppanina.

Vinkki: Voit korvata osan kasvisliemestä kermalla polentassa.


Juomasuositus

Kantarellihöystölle sopii aromikas valkoviini. Italiasta myös aromikas soave Venetosta tai Friulin viinit käyvät. Myös pähkinäinen (ei liian tamminen) chardonnay sopii. Jos tarjoat kantarellihöystöä lisäkkeenä, valitse viini pääruoan mukaan.


Karamellisoitu sipuli-sienipiiras

Ohjeesta tulee yksi iso tai kaksi pienempää piirasta

  • 1 pkt (400 g) piirakka- tai ruis-perunataikinaa (pakaste)

Karamellisoidut sipulit

  • 7–10 pientä salottisipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl voita
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • noin 2 dl puhdistettuja suppilovahveroita tai kantarelleja
  • 1 rkl sokeria

Päälle:

  • suolaa, mustapippuria
  • 1 pkt (200 g) fetaa
  • muutama oksa rosmariinia ja timjamia
  • noin 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl pinjansiemeniä

Valmistusohje:

  1. Lämmitä kiertoilmauuni 200 asteeseen (tavallinen uuni 225 asteeseen).
  2. Tee karamellisoidut sipulit. Kuori ja lohko salottisipulit. Kuori ja hienonna valkosipulit. Kuullota sipuleita pannulla voi–öljyseoksessa keskilämmöllä noin 5 minuuttia. Lisää sienet ja jatka paistamista, kunnes sienistä irtoava neste on haihtunut. Ripottele pannulle sokeri ja jatka kypsentämistä kunnes sokeri sulaa.
  3. Kauli sulaneesta taikinasta yksi iso tai kaksi pienempää pohjaa. Nosta ne leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Lusikoi karamellisoitu sipuli-sieniseos pohjille. Mausta suolalla ja pippurilla. Murustele feta ja yrtit piiraille. Valuta öljyä pinnalle.
  4. Paista uunin keskitasolla noin 10 minuuttia kunnes pohja on kypsä. Ripottele piiraille pinjansiemenet. Tarjoa vihreän salaatin kanssa.

Vinkki: Kinuskimaisempi aromi syntyy käyttämällä muscovado- tai fariinisokeria.


Juomasuositus

Tarjoa karamellisoidun sipuli–sienipiiraan kera keskitäyteläistä punaviiniä esimerkiksi Italiasta, Ranskasta tai Uudesta maailmasta.