Lisäke

Näin onnistut: parsan keittäminen

Parsan valmistus on helppoa, kun oikeaoppisen keittämisen salat ovat hallussa. Valkoinen tai vihreä, se on makuasia. Minkä kanssa sen tarjoat  – se vasta makuasia onkin. Mukavia herkutteluhetkiä!

Liljakasveihin kuuluvaa parsaa myydään valkoisena ja vihreänä. Parsan väri johtuu auringon valon määrästä. Vihreä parsa kasvaa vapaasti maanpinnalla, valkoinen parsa mullan alla peiteltynä. Vihreä parsa on ravintoarvoltaan parempi kuin valkoinen.

Miedon ja hienostuneen makuisena parsa sopii herkutteluun, etenkin kun sen valmistaminen on perin helppoa. Parsaa ei kuitenkaan kannata varastoida pitkään. Kotona se säilyy parhaiten jääkaapissa valolta suojattuna kosteaan talouspaperiin tai pyyhkeeseen kääräistynä.

Käytä parsa parin päivän sisällä ostohetkestä. 

Parsan keittäminen

  1. Varaa tuoretta parsaa 4–5 vartta henkeä kohti. Huuhtele parsat huolellisesti. Poista tyvestä puumainen osa.
  2. Kuori parsan pintakerros pois esimerkiksi perunankuorimaveitsellä. Älä kuitenkaan kuori nuppuja. Vihreää parsaa ei ole välttämätöntä kuoria, kuori se vain jos varsi tuntuu tyviosasta puumaiselta ja kuori paksulta.
  3. Keitä parsat suolalla maustetussa vedessä isossa kattilassa. Lisää parsa kiehuvaan veteen. Keitä ohutta vihreää ja valkoista parsaa noin 8 minuuttia. Paksumpia valkoisia keitetään noin 12 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tyvestä tikulla tai haarukalla. Vihreä parsa kypsyy valkoista hieman nopeammin. Valuta parsat hyvin esimerkiksi talouspyyhkeen päällä. Tarjoile heti.

Teksti: Sophia Laroma ja Eeva Puhakainen
Kuva: iStockphoto

Artikkeli on julkaistu Etiketti-lehdessä 1/2010