Lisäke

Latva-artisokan valmistaminen

Kaunis, hiukan käpyä muistuttava latva-artisokka on herkullinen ruoka. Latva-artisokka nautitaan yleensä keitettynä ja ruuaksi käytetään terälehtien mehevät alaosat sekä kukkamykeröiden pohjat. Keitetyt latva-artisokat voi tarjota kuumina, lämpiminä tai kylminä. Ne ovat hauska aterian aloitus tai salaatin sijaan tarjottava herkku.

Tunnista hyvä artisokka

Hyvälaatuinen, tuore latva-artisokka on painava ja kiinteän oloinen. Sen paksut, mehevät lehdet ovat tiukasti suljetut ja kärkeä myöten kauniin vihreät. Myös varsi on tuoreen oloinen ja vihreä. Kasvi menettää mehevyyttään kuivuessaan ja nahistuessaan. Jo hiukan avautuneita, rusehtavia artisokkia ei siis kannata ostaa.


Artisokan keittäminen

  • 4 latva-artisokkaa
  • n. 5 l vettä
  • 1 tl suolaa / 1 l vettä
  • 1–2 sitruunaa viipaloituna

Irrota latva-artisokista varsi mieluiten taittamalla kuin veitsellä leikkaamalla. Murtamalla varren saat mukaan kukkapohjan sitkeät säikeet, jotka ulottuvat herkulliseen sydänosaan asti. Poista kannan luota pienet lehdet ja tasoita kanta sahalaitaisella veitsellä, että artisokat pysyvät pystyssä.

Halutessasi voit tasoittaa lehtien kärjet sahalaitaisella veitsellä ja saksilla. Huuhdo artisokat juoksevalla vedellä.  Voit kastaa artisokat kylmässä vedessä, jossa on yhden sitruunan mehu. Se auttaa värin säilymisessä. Jos leikkasit lehtiä, hiero ainakin leikkauspintaan sitruunaa.  

Kuumenna vesi kiehuvaksi isossa kattilassa. Artisokilla pitää olla tilaa, niitä ei saa tunkea kattilaan. Kun vesi kiehuu, lisää suola ja sitruunaviipaleet.

Tipauta artisokat veteen kanta alaspäin ja kuumenna vesi taas kiehuvaksi.  Varmista, että artisokat ovat kokonaan veden peitossa.

Keitä artisokkia hiljalleen poreilevassa vedessä 30–45 minuuttia. Kypsät latva-artisokat ovat oliivinvihreitä. Niiden lehdet irtoavat nykäisemällä helposti ja pohja tuntuu veitsellä koitettaessa pehmeältä.

Nosta artisokat reikäkauhalla kattilasta ja laita siivilään valumaan kanta ylöspäin. Anna valua hetki ja nosta tarjolle, kanta alaspäin.

Artisokat nautitaan käsin irrottamalla suomut kukkapohjuksesta. Kasta suomun mehevä tyvi kastikkeeseen tai voisulaan ja vetäise suomu hampaiden läpi. Kun kaikki lehdet on nautittu, jäljellä on latva-artisokan herkullinen pohja. Nauti se veitsellä ja haarukalla, kunhan poistat ensin karvaisen keskiosan siitä päältä.


 

Artisokan lisukkeet

Kuumana tai lämpimänä tarjottavan latva-artisokan kanssa sopii hyvin voisula tai sitruunavoikastike. Myös hollandaisekastike on maukas lisäke.

Kylmänä tarjottavan latva-artisokan kostukkeeksi sopii esimerkiksi ranskalainen salaatinkastike, sinappikastike sekä tavallinen tai yrteillä maustettu majoneesi.


 

Mitä juomaa artisokan kanssa?

Artisokka, kuten muutkin pelkistetysti tarjottavat kasvikset, ovat hiukan haastavia viinin kanssa. Ne muuttavat viinin helposti hiukan metallisen makuiseksi. Artisokan kanssa nautittava kastike vaikuttaa myös viinin valintaan. Kastikkeen rasva ja happoisuus helpottavat viinin ja artisokan kohtaamista.

Kokeile artisokkien kanssa Gewürztraminer -rypäleestä valmistettuja valkoviinejä.  Myös oikein hapokas riesling sopii nostamaan artisokan makua esille. Etikkaisen kastikkeen kanssa tarjottavan artisokan kanssa kannattaa tarjota aromikasta ja hapokasta Sauvignon Blanc -rypäleestä valmistettua viiniä.

Oluenystävä voi kokeilla artisokan kanssa kevyesti humaloitua vehnäolutta. Se on raikas ja hapokas vaihtoehto, joka pärjää myös ruoan voikastikkeille. Varsinkin jos artisokan kanssa nautitaan sitruunavoisulaa, sopii vehnäolut mainiosti. Toinen vaihtoehto on mannermainen lager olut tai pils, jotka reilummin humaloituina läpäisevät voimaisuuden jättäen kuitenkin kepeän raikkaina oluina tilaa artisokalle.


Teksti: Marita Suontausta
Kuva: iStockphoto
Juomasuositukset: Jouko Mykkänen ja Mika Kauppinen