Lisäke

Parsaa, parsaa, enemmän parsaa!

Hienostuneen makuisen asparagus officinaliksen sesonki alkaa varhain keväällä ja jatkuu peräti juhannukseen asti. Parsa on vaativa kasvi viljeltäväksi, joten parsapöytiemme anti saapuu herkuteltavaksi Keski-Euroopasta.

Etenkin saksalaiset osaavat ottaa keväisestä vihanneksesta kaiken ilon irti. Pikkuisessa Beelitzin kaupungissa järjestetään vuosittain parsafestivaalit, jossa nautitaan valkoisen parsan sadosta, valitaan Parsakuningatar ja pistetään jalalla koreaksi parsatansseissa. Jalolle herkulle löytyy kaupungista myös oma museo.

Omat meppimme ovat kehuneet Strasbourgin parsajuhlia, jossa viehko vihannes saa seurakseen possua ja elsassilaista viiniä. Perinne on pitkä, sillä parsan viljely aloitettiin Ranskassa jo 1500-luvulla. Kiitos kaikukoon kuitenkin muinaiseen Egyptiin, jossa parsaa viljeltiin jo 5 000 vuotta sitten. Ja roomalaisilla oli parsalaivasto, joka rahtasi asparagusta keisarien nautittavaksi.

Ehkäpä faaraotkin ihastuivat parsan ravinnearvoon: kaliumia, vitamiineja ja ravintokuitua sisältävä parsa on myös kasvikunnan paras foolihapon lähde. Painonvartijat hurraavat vähäkalorisuudelle, rasvattomuudelle ja nollakolesterolille.

Värillä ei ole väliä. Parsa maistuu valkoisena, vihreänä tai violettikärkisenä. Valkoinen parsa kasvaa mullan alla, vihreä valossa. Jos nuppu nousee maasta esiin, se saa lilan säväyksen.

Euroopan perinteisillä parsaseuduilla parsa tarkoittaa samaa kuin kotoiset uudet perunamme: sitä on pakko saada heti. Vaikka meillä herkut eivät ole samana aamuna korjattuja, napakan tuoreista tangoista on ilo valmistaa ruokaa. Otetaan mallia keskieurooppalaisista ja pistetään kunnon parsajuhlat pystyyn!

Teksti Tarja Västilä
Kuva Thinkstock

Juttu julkaistu Etiketti 2/2014

Juomavinkkejä parsan kanssa?
Lue Etiketti-lehden vinkit parsan ja viinin yhdistämisestä:
Parsaviinin ostajan muistilista

Parsa on mitä monikäyttöisin vihannes, jota voi valmistaa monella eri tavalla. Valitse Etiketin kattavasta reseptiarkistosta omasi!

Parsa käy sellaisenaan, keitettynä monenlaisten ruokien lisäkkeenä:
Kevätherkku parsa ja kuinka sen keität

Salaatissa:
Parsa-kurkku-melonisalaatti maistuu piknikillä
Kevätsalaatti

Leivän täytteenä:
Parsa-vuohenjuustosandwichit

Piirakassa - nopea versio piirakasta on kietoa parsat voitaikinan sisälle:
Parsa-voitaikinakierteet

Etsi lisää parsareseptejä kirjoittamalla sivun ylälaidan hakukenttään hakusanaksi parsa.