Lisäke

Salaatinkastike kruunaa salaatin

Hyvä salaatinkastike on salaatin juju. Sille ei kuulu päärooli, vaan se täydentää ja korostaa salaatin makuja.

Salaatissa kiehtovaa on makujen moninaisuus. Herkullisimpia ovat salaatit, joissa makujen lisäksi vaihtelee suutuntuma – on pehmeää, rapeaa, tahnamaista ja pureskeltavaa. Hyvät ja tuoreet raaka-aineet eivät juuri kastiketta tarvitse, mutta jo loraus öljyä tekee salaatista mehevämmän. Laadukas neitsytoliiviöljy on monen mielestä riittävä salaatinkastike, ja mausteeksi riittää ripaus suolaa.

Yksinkertainen salaatinkastike syntyy öljyn ja viinietikan liitosta, viinietikan sijaan voi käyttää myös sitruunanmehua. Etikka, sitruunanmehu ja mustapippuri antavat kastikkeeseen potkua, öljy taas pyöristää makuja.

Viinietikka, öljy ja mausteet

Viinietikkakastikkeen perusohjeessa käytetään yksi osa viinietikkaa ja kolme osaa öljyä.  Voimakkuutta on helppo säätää maun mukaan muuttamalla etikan tai öljyn osuutta seoksessa.

Hapanimelää makua etikkaiseen kastikkeeseen saa lisäämällä joukkoon sokeria tai hunajaa. Tilkka vettä keventää kastiketta, ja hedelmäistä makua saa marja- ja appelsiinimehusta.

Sekä viinietikan että öljyn laatua voi vaihdella – oliiviöljyn sijaan rypsi- tai pähkinäöljyä, valkoviinietikan sijaan balsami-, puna-, vadelma- tai samppanjaviinietikkaa, jolloin myös kastike saa erilaisen aromin. Tätä kastiketta voi valuttaa salaatin joukkoon sellaisenaan tai sen voi maustaa valkosipulilla, soijakastikkeella tai pippurilla.

Kastikkeisiin voi lisätä mielin määrin omia lempiyrttejä kuten basilikaa, minttua, timjamia, tilliä, persiljaa tai salviaa. Sinappikastikkeessa tavallisen sinapin sijaan voi käyttää karkeaa Dijon-sinappia.

Raikkaimmat kastikkeet saat, kun teet kerralla vain tarvittavan määrän. Sopiva annos on pari kolme ruokalusikallista kastiketta yhtä salaattiannosta kohti. Sinappi-öljykastike säilyy kannellisessa astiassa jääkaapissa pari viikkoa.

Teksti ja kuva: Pirkko Koivu

Julkaistu etiketti.fi:ssä 6/2016