Lisäke

Tarte tatin sienistä

Tarte tatin eli keikauspiiras omenasta on monelle tuttu juttu. Samalla tekniikalla syntyy myös sienipiiras, jossa on mukana karamellisoitua sipulia ja pähkinöitä.

6 annosta
Valmistusaika: yli 60 min

Valmistusaineet
12 pientä salottisipulia
3 rkl oliiviöljyä
200 g tatteja, kantarelleja, siitakkeita tai muita sieniä
2 tl (fariini)sokeria
sormisuolaa, mustapippuria myllystä
50 g saksan- tai muita pähkinöitä
100 g vuohenjuustoa isosta pötköstä
250 g voitaikinaa

Valmistusohje
1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Kuori sipulit ja puolita ne. Paista sipulia öljyssä paistinpannulla miedolla lämmöllä n. 10 minuuttia.
2. Puhdista ja viipaloi sienet. Lisää ne pannulle sokerin, suolan ja pippurin kanssa. Jatka paistamista n. 5 min seosta välillä käännellen. Sekoita joukkoon kevyesti murskatut pähkinät.
3. Vuoraa halkaisijaltaan n. 22 cm kokoinen kakku- tai piirasvuoka leivinpaperilla. Lusikoi vuokaan sieni–sipuliseos. Painele se kevyesti vuokaan. Murustele päälle juusto.
4. Kauli sulatettu taikina pyöreäksi, hieman vuokaa isommaksi levyksi. Painele taikina tiiviisti vuokaan.
5. Paista uunissa n. 35 minuuttia tai kunnes taikina on kypsää. Anna jäähtyä muutama minuutti. Kumoa tarjoilulautaselle. Tarjoa vihreän salaatin kanssa.

Juomasuositus

Pirteä ja hedelmäinen -makutyyppi johdattaa tälle ohjeelle sopivan valkoviinin jäljille. Punaviineissä hyvä valinta on Marjaisa ja raikas -makutyyppi. Oluista kannattaa kokeilla tummaa lageria tai alea.

Julkaistu Etiketti-lehdessä 3/2013
Resepti: Sanna Kekäläinen
Kuva: Laura Riihelä