Lisäke

Uuden perunan uudet kujeet

Kun uusia perunoita on nautittu muutaman kerran, maistuvat vaihteeksi paperipaketissa uunissa tai grillissä kypsennetyt perunat. Maukkaat keitetyt varhaisperunat maistuvat kylminäkin esimerkiksi saaristolais- tai ruisleivän päällä sillipalan alla. Niistä voi myös valmistaa salaatteja tai ne voi pujottaa vartaaseen ja grillata seuraavana päivänä ateriaksi.

Varhaisperunat eli uudet perunat ovat alkukesän herkkua. Varhaisperunoista irtoaa kuori pestessä helposti karkealla harjalla harjaamalla tai käsin hankaamalla.

Uusien perunoiden keittäminen

Laita pestyt perunat kylmään veteen odottamaan ja kumoa valutetut perunat vasta kiehuvaan veteen isoimmat ensin. Vettä tarvitaan vain sen verran, että perunat juuri ja juuri peittyvät. Mausta keitinvesi suolalla ja muutamalla tillinvarrella.

Keitä 10–15 minuuttia ja tarkista kypsyys välillä, etteivät perunat ylikypsy.

Kaada vesi pois ja poista tillinvarret. Nosta kattila perunoineen hetkeksi takaisin liedelle, jotta perunat kuivahtavat. Aseta muutaman palan talouspaperia perunoiden pinnalle imemään kosteutta, sulje kansi ja ravista kattilaa kevyesti, etteivät perunat tartu pohjaan.

Kumoa kuumat, kuivat perunat tarjoilukulhoon ja ripottele pinnalle käsin revittyä tilliä. Tarjoa heti.

Vaihtelua keitetyille perunoille

Kun keitettyjä perunoita on nautittu muutaman kerran, maistuu vaihteeksi paperipaketissa uunissa tai grillissä kypsennetyt perunat

Vinkki: Jos kypsennät perunat grillissä, laita voi- tai leivinpaperipaketin alle pari kertaa taiteltu vahva foliopala tai nosta paketti grillausalustalle.

Perunat paketissa


Kypsennä aina kahden hengen perunat yhdessä paketissa, jotta saat suljettua paketit hyvin.

2 hengelle

  • noin 12 uutta perunaa
  • 1 rkl öljyä
  • 1 tl suolaa
  • muutama rouhaisu mustapippuria
  • muutama oksa timjamia
  • voi- tai leivinpaperiarkki

Valmistusohje:

  1. Pese perunat hyvin. Laita kosteat perunat keskelle voipaperiarkkia. Pirskottele päälle öljy, suola ja pippuri. Riivi timjaminlehdet oksista ja ripottele perunoille.
  2. Sulje paketti pussimaiseksi reunat taittelemalla. Pakettiin saa jäädä ilmatilaa, mutta varmista että taitos pysyy kiinni, ettei höyry karkaa.
  3. Nosta paketti 200-asteiseen uuniin tai grillin laidoille foliolla alapuolelta suojattuna. Kypsennä 20–30 minuuttia perunoiden koosta riippuen.

Avaa paketti vasta pöydässä ja varo kuumaa höyryä. Koristele halutessasi tuoreella timjamilla ja nauti.

Ylijääneet keitetyt perunat

Maukkaat keitetyt varhaisperunat maistuvat kylminäkin esimerkiksi ruisleivän päällä sillipalan alla. Niistä voi myös valmistaa erilaisia salaatteja ja kylmiä lisukkeita tai ne voi pujottaa vartaaseen muiden herkkujen kanssa ja grillata seuraavana päivänä ateriaksi.

Italialainen perunasalaatti

Kun keitettyjä perunoita jää vain vähän yli, saa niistä silti maukkaan salaatin jatkamalla perunoita tomaatilla ja mozzarellalla.

Salaattikastike

  • 1 varhaissipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 sitruunan raastettu kuori (noin 2 tl kuoriraastetta)
  • 2 rkl sitruunanmehua
  • 1 rkl vaaleaa balsamicoa
  • 1 dl oliiviöljyä
  • noin 15 isoa basilikanlehteä
  • 1 rkl oreganonlehtiä
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 tl rouhittua mustapippuria
  • noin 10 keitettyä varhaisperunaa
  • 2 varhaissipulia
  • 250 g kirsikkatomaatteja
  • noin 200 g mozzarellaa
  • basilikanlehtiä

Valmistusohje:

  1. Valmista kastike. Paloittele sipuli varsineen kulhoon tai kannuun. Kuori valkosipulinkynsi ja laita sipulipalojen sekaan. Lisää sitruunankuoriraaste ja mehu, balsamico, öljy ja yrtit. Revi lehtiä pienemmäksi tarvittaessa. Surauta sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa kastikkeeksi. Mausta suolalla, sokerilla ja pippurilla.
  2. Kaada vajaa puolet kastikkeesta mieluiten vielä lämpimien perunoiden päälle. Peitä kulho ja anna perunoiden maustua jääkaapissa muutama tunti.
  3. Silppua sipulit varsineen pieneksi. Puolita tomaatit ja kääntele ne valutetun, tarvittaessa pienemmiksi paloiksi leikatun mozzarellan kanssa perunoiden sekaan. Valuta loppukastike salaatille ja nosta tarjolle. 

Vinkki: Jos kastiketta tuntuu olevan reilusti salaattiin nähden, kaada salaatille vain osa ja säilytä loput kastikkeesta kannellisessa purkissa jääkaapissa. Käytä parin viikon sisällä kalan tai pastan kastikkeena.


 

Marinoimalla makua perunoihin

Helpoin tapa saada maistuvat, kylmänä tarjottavat perunat esimerkiksi savukalan lisäkkeeksi on marinoida ne öljystä, viinietikasta, sinapista, suolasta ja pippurista sekoitetussa kastikkeessa. Myös valmiit salaatinkastikkeet sopivat marinoimiseen.

Aasialaisittain marinoidut uudet perunat

Tässä reseptissä perunat saavat ylleen aavistuksen aasiahenkisen mausteliemen. Tarjoa nämä perunat vaikka grillatun broilerin kanssa.

  • 2 tl raastettua tuoretta inkivääriä tai -tahnaa
  • 1–3 tl currytahnaa
  • 2 tl soija- tai kalakastiketta
  • 2–3 tl limetti-tai sitruunamehua
  • 1/2 dl rypsi- tai auringonkukkaöljyä
  • (1/2 tl sokeria)
  • (1–2 tl seesamiöljyä)
  • (1–2 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä)

Sekoita inkivääri, currytahna, soija ja limettimehu keskenään. Lisää öljy vähitellen voimakkaasti sekoittaen. Mausta seos tarvittaessa sokerilla sekä halutessasi seesamiöljyllä ja -siemenillä.


Teksti: Marita Suontausta
Kuvat: Ari K. Ojala