Pääruoka

Blinit maistuvat suolaisina ja makeina

Blinejä on helppo muokata erilaisille makumieltymyksille sopivaksi. Niiden pääasiallisin maku tulee tattarista, jonka kanssa sopivat niin suolaiset kuin makeat lisukkeet.

Blinitaikinan käyminen vaatii aikaa

Blinitaikina valmistetaan reilusti etukäteen, jotta taikina ehtii saada makua juurikäymisen ansiosta. Jos valmistat taikinan juuren edellisenä päivänä, säilytä se korkeareunaisessa kulhossa viileässä paikassa. Lisää lämmin maito tai kaurajuoma taikinaan vähän ennen paistamista, niin hiiva alkaa jälleen käydä, ja saat blineistä kuohkeita. Loppusilauksen ja kuohkeuden takaa kovaksi vatkattu munanvalkuainen, joka sekoitetaan taikinaan juuri ennen paistamista.

Blinien paistaminen

Blinien paistamisessa on monia niksejä. Jotkut valuttavat taikinan kylmälle pannulle ja paistavat blinin hitaasti rapeaksi. Jotkut taas kuumentavat rasvan ja paistavat blinin nopeasti kypsäksi.

Kylmällä pannulla paistaminen vaatii hieman enemmän aikaa, sillä pannu on jäähdytettävä paistokertojen välillä. Tällöin voit käyttää useampaa pannua kerrallaan, silloin paistaminen nopeutuu. Taikina on sen verran paksua, että blinin paistaminen onnistuu tavallisella pannulla.

Blinien tarjoaminen ja lisukkeet

Tarjoa blinit mieleistesi suolaisten tai makeiden lisukkeiden kera. Blinien lisukkeet tarjotaan yleensä pienistä kulhoista, mutta suuremmalle vierasjoukolle lisuke kannattaa sekoittaa valmiiksi.

Kokeile esimerkiksi munakoisotahnaa ja mäti-smetana-sipulilisuketta (reseptit alla). Maistuvia ovat myös marjat, rahka, tuorejuustot ja hunaja.

Jos haluat tarjota blinit yhtä aikaa kaikille ruokailijoille, nosta blinit uuniin ritilälle mietoon lämpöön sellaisenaan ilman astiaa. Näin ne säilyttävät rapeutensa.


Blinitaikina

7-8 bliniä

  • 3 dl paksua jogurttia esim turkin- tai soijajogurttia
  • 15 g hiivaa
  • 1 tl sokeria tai hunajaa
  • 1 tl suolaa
  • 2 dl tattarijauhoja
  • 1 dl maitoa, kaura- tai soijajuomaa
  • 1 keltuainen
  • 1 valkuainen

Paistamiseen:

  • voita
  • öljyä

Valmistusohje:

  1. Kuumenna jogurtti kädenlämpöiseksi ja sekoita siihen hiiva, sokeri, suola ja tattarijauhot. Anna taikinajuuren käydä viileässä vähintään 2 tuntia tai yön yli.
  2. Lämmitä maito ja sekoita se taikinajuureen.
  3. Erottele keltuainen ja valkuainen ja sekoita keltuainen taikinaan. Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi ja kääntele valkuaisvaahto taikinaan juuri ennen paistamista.
  4. Nosta lämpimälle pannulle voinokare ja valuta päälle tilkka öljyä. Nosta taikina kauhan avulla pannulle ja paista blinit molemmin puolin kullankeltaisiksi.

Munakoisotahna

4 annosta

  • 400 g munakoisoa
  • 1 tl suolaa
  • 1 sipuli
  • 1 tomaatti
  • 3-4 rkl oliiviöljyä
  • mustapippuria
  • ripaus cayennepippuria
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1/2 dl sitruunamehua
  • 1 rkl tahinia (seesaminsiementahnaa)
  • 5 oksaa tuoretta persiljaa

Koristeluun:

  • persiljaa
  • seesaminsiemeniä
  • oliiviöljyä
  1. Huuhtele munakoiso ja leikkaa se noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Levitä viipaleet leikkuulaudalle ja ripottele niiden päälle suola. Kokoa munakoisoviipaleet kahdeksi torniksi ja seisota viipaleita hetki.
  2. Leikkaa sipuli ja tomaatti kuutioiksi. Kuivaa munakoisoviipaleista talouspaperilla niiden pintaan noussut suolavesi ja leikkaa viipaleet kuutioiksi. Kuumenna öljy ja kuullota ensin munakoisokuutiot pannulla 5 minuuttia. Lisää sipuli- ja tomaattikuutiot ja mausta ainekset mustapippurilla ja cayennepippurilla.
  3. Hauduta ainekset kannen alla pehmeiksi 20-25 minuuttia. Tarkista maku. Jäähdytä.
  4. Leikkaa valkosipulinkynsi silpuksi ja lisää silppu, sitruunamehu, tahini sekä persiljanoksat jäähtyneiden kasvisten kanssa astiaan. Soseuta ainekset karkeahkoksi tahnaksi.
  5. Koristele persiljasilpulla, seesaminsiemenillä ja oliiviöljyllä.

Vinkki: jos haluat tahnasta miedomman makuista, voit paistaa valkosipulinkynnen pannulla muiden kasvisten kanssa.


Mäti-smetana-sipulilisuke

4 annosta

  • 200 g (kirjo)lohenmätiä
  • 200 g smetanaa
  • 2 sipulia
  • 1-2 tl öljyä
  • mustapippuria
  • 2-3 rkl kaprista

Valmistusohje:

  1. Leikkaa sipuli hienoksi silpuksi ja kuullota sipulisilppu ja öljytilkka lyhyesti mikroaaltouunissa tai pannulla. Jäähdytä.
  2. Sekoita smetana kuohkeaksi ja lisää mukaan mäti pienissä erissä. Sekoita lopuksi mukaan sipulisilppu.
  3. Leikkaa kaprikset silpuksi ja mausta mäti-smetana-sipuliseos mustapippurilla ja kaprissilpulla.

Juomasuositukset blineille:

Blinien kanssa sopivat parhaiten hennon paahteinen samppanja, hedelmäinen kuiva kuohuviini tai raikkaat Riesling-rypäleestä valmistetut viinit, joissa kaikissa on tarpeeksi rasvaisuutta leikkaavaa hapokkuutta.


Teksti: Virpi Kurjenlento
Kuva: iStockphoto