Pääruoka

Grillattu pihvi ja chimichurri

Argentiinassa pihvi tarjoillaan usein grillattuna chimichurri-kastikkeen ja vihreän salaatin kera. Etenkin syksyllä mukaan voi paahtaa uunissa juureksia.

4 annosta
Valmistusaika: 30–60 min

Valmistusaineet

  • 4 pihviä (esim. marmorihärän ulkofileepihviä)
  • rypsi- tai oliiviöljyä
  • sormisuolaa, mustapippuria myllystä

Tarjoiluun: chimichurria, vihreää salaattia ja  paahdettuja juureksia

Vinkki:
Jos paistat pihvejä isommalle joukolle, tee näin: paista ensin lihoihin nopeasti kaunis väri molemmille puolille. Nosta lihat 175-asteiseen uuniin ja jatka paistamista n. 5 minuuttia, niin saat medium-kypsyisen pihvin. Anna lihojen vetäytyä paistamisen jälkeen n. 5 minuuttia foliolla peitettynä.

Valmistusohje
1.  Ota liha hyvissä ajoin, vähintään puoli tuntia ennen paistamista,    huoneenlämpöön.
2. Taputtele liha tarvittaessa kuivaksi talouspaperilla. Sipaise lihojen pintaan kevyesti öljyä. Mausta suolalla ja pippurilla.
3. Paista lihat grillissä tai parilapannulla haluamaasi kypsyyteen, 1 1/2–5 minuuttia kummaltakin puolelta.
4. Tarjoa chimichurrin, vihreän salaatin ja juuresten kanssa.

Chimichurri

  • 1 valkosipulinkynsi
  • 2 dl hienonnettuja yrttejä, esim. lehtipersiljaa, korianteria  ja oreganoa
  • n. 3/4 dl oliiviöljyä
  • 1 rkl punaviinietikkaa
  • 1/2 tl juustokuminaa
  • 1/4 tl kuivattua, rouhittua chiliä
  • 1 tl (sormi)suolaa
  • 1/2 tl sokeria
  • 1/4 tl mustapippuria myllystä


1. Kuori valkosipuli ja laita se kulhoon muiden aineiden kanssa. Soseuta sauvasekoittimella karkeahkoksi tahnaksi.
2. Lisää tarvittaessa öljyä, jos seos tuntuu liian paksulta.

Juomasuositus:

Pihvin makupariksi sopivat hyvin argentiinalaiset punaviinit. Etenkin tummanpuhuva, runsaan hedelmäinen ja sopivan tanniininen malbec on hyvä valinta pihviviiniksi. Alkon viinimakutyypeistä hyvä valinta löytyy varmimmin Mehevä ja hilloinen -ryhmästä.

Resepti on julkaistu Etiketti-lehdessä 3/2013