Pääruoka

Joulun erilainen kinkku

Kun perinteinen kinkku kyllästyttää, ota mallia espanjalaisista ja tee tyylikäs salaatti ilmakuivatusta kinkusta.

Lohko salaattiin tuoreita viikunoita, vuole päälle aimo kimpale manchego-juustoa ja ripottele kaiken kruunuksi paahdettuja manteleita. Kyytipojaksi vielä lasillinen punaista Riojasta, ja täydellinen kattaus juhlapöytään on valmis.

Iberico–viikunasalaatti

4 annosta
Valmistusaika 15 min

• 4 viikunaa
• 200 g manchego-juustoa
• 4 rkl paahdettuja, kokonaisia kuorellisia manteleita
• 1 l sekasalaattia, esim. rucolaa, vuonankaalia ja punasalaattia
• 16 viipaletta ilmakuivattua kinkkua

Kastike:
• 4 rkl oliiviöljyä
• 1 rkl (sherry)viinietikkaa
• (sormisuolaa), mustapippuria myllystä

Tarjoiluun:
• maalaisleipää

1. Tee kastike sekoittamalla öljy ja viinietikka. Mausta mustapippurilla ja halutessasi ripauksella sormisuolaa. Jos olet makeahkojen kastikkeiden ystävä, mausta kastike vielä sokerilla. 1/2 tl riittää. Laita hetkeksi sivuun.
2. Huuhtaise ja kuivaa viikunat. Leikkaa ne neljään osaan. Poista juustosta kuori. Leikkaa kauniiksi paloiksi tai ota kuorimaveitsellä lastuja. Rouhi paahdettuja manteleita kevyesti.
3. Pese ja kuivaa salaatti. Laita se tarjoilukulhoon. Valuta päälle kastiketta. Sekoita hyvin.
4. Nosta päälle viikunat ja juustopalat. Taittele kinkkupalat kauniille laineille tai rullille. Laita salaattipedille. Viimeistele manteleilla. Tarjoa maalaisleivän kera.

Vinkki: Varioi ja pikapaista kinkkuviipaleet kuumalla, kuivalla pannulla rapeiksi. Paistaminen voimistaa suolan makua, joten tällöin suola kannattaa jättää kastikkeesta pois.

Juomasuositus:
Hyvä kumppani salaatille on riojalainen punaviini esimerkiksi Tempranillo-rypäleestä. Alkon viinimakutyypeistä kannattaa suunnata oranssilla merkittyjä eli vivahteikas ja kehittynyt -makutyyppiin kuuluvia viinejä kohti.

Artikkeli on julkaistu kokonaisuudessaan Etiketti-lehdessä 4/2013.

Teksti: Sanna Kekäläinen  
Kuva: Laura Riihelä  
Juomasuositus: Alko