Pääruoka

Joulupöydän uudet ideat

Parhaassa joulupöydässä on jotakin tuttua, jotakin uutta ja koristelussa jotakin punaista. Kokkaa jouluruokien raikkaat versiot, joissa maistuvat maailman maut.

Menu
Lehtikaali-pistaasisalaatti Välimereltä
Japanilainen siika
Possua kiinalaisittain viismausteella
Taateli-linssipatee Lähi-idän keittiöistä
Pateen lisukkeeksi: paistetut siitakesienet
Vaahterasiirappiperunat Amerikasta

Lehtikaali-pistaasisalaatti Välimereltä

Lehtikaali on yhä kauden kuumin kasvis. Tässä reseptissä se saa salaattimaisen muodon hieman vokattuna, parmesaanilla, pistaasilla ja karpaloilla pilkutettuna.

Salaatin suolaisiin, makeisiin ja hapokkaisiin makuihin kannattaa valita puolikuiva riesling. Ryhdikkyys ja jäännössokeri tasapainottavat kokonaisuuden. Oluista rapsakka pils toimii lehtikaalin kumppanina.


Japanilainen siika

Lipeäkalan etäinen korvike nousevan auringon maasta on tässä: soijalla ja inkiväärillä marinoitu siika. Se sopii osaksi joulun kalapöytää tai vaikkapa riisin ja salaatin kera tarjoiltuna pienempien juhlien pääruoaksi.

Siian kanssa maistuu yrttisen mausteinen pinot grigio -valkoviini. Kannattaa kokeilla kylmää fino- tai manzanilla-sherryä, joiden mantelinen sitruksisuus sopii soijan, saken ja mirinin kanssa.

Possua kiinalaisittain viismausteella

Possunfilee marinoidaan täyteläisen aromikkaalla, kiinalaisella viismausteella. Filee sopii pienen seurueen juhlavaksi minikinkuksi tai vaikkapa uudenvuoden juhlapöydän keskipisteeksi.

Keskitäyteläinen ja kypsän hedelmäinen italialainen tai jenkkiviini istuu hunajaisen possun kanssa hienosti. Tarjoa viini hieman viilennettynä.

Myös ranskalainen siideri on loistokumppani possulle, tai kokeile Alsacen pinot grisiä tai Itävallan grüner veltlineri�.

Taateli-linssipatee Lähi-idästä

Hemmottele kasvissyöjää ja kokkaa linsseistä, taateleista ja pähkinöistä tehdyn pateen tuoksu tuoksu vie ajatukset trendikkääseen Lähi-idän keittiöön.

Patee ilahduttaa taatusti lihansyöjääkin. Tarjoile paistettujen sienten, viikunoiden ja salaatin kanssa.

Juomaksi voit valita täyteläisen ja mausteisen punaviinin Libanonista tai Golanin kukkuloilta, ja valkoviineistä gewürztraminer-blendin. Vivahteikas ale on oluen ystävän valinta.


Vaahterasiirapilla silatut perunat Amerikasta

Makea vaahterasiirappi terästää tutut perunat ajankohtaisiksi, sillä suolaisen ja makean liitto lautasella on todella ajankohtainen.

Vaahterasiirapin makeus ja rosmariinin mausteisuus luovat maaperän ranskalaiselle maalaissiiderille. Molemmissa on sopivasti makeutta ja mausteisuutta. Oluista pehmeä ja aromikas tumma lager on hyvä vaihtoehto

Teksti: Sanna Kekäläinen
Kuva: Reetta Pasanen
Juomasuositukset: Taina Vilkuna, Alko

Julkaistu Etiketissä 4/2015