Pääruoka

Klassikkorisotto Piemontesta

Piemontessa vannotaan, että paras punaviinirisotto syntyy nimenomaan barolosta, punaisten viinien aatelisesta. Myös edullisempi italialainen ajaa kuitenkin asian. Jos haluat risottoosi vielä ekstramakua viinistä, aseta lautasten päälle ruokalusikat, joissa on liraus viiniä. Voit myös kaivaa risoton keskelle pienen kolon ja kaataa sinne tilkan.

Barolorisotto

Alkuruoaksi kahdeksalle, pääruoaksi neljälle

0,5 dl oliiviöljyä
1 keskikokoinen sipuli pieneksi silputtuna
4 dl Arborio- tai puuroriisiä
2,5 dl baroloa tai muuta vahvaa italialaista punaviiniä
1,2 l kanalientä
3 rkl kylmää voita pieneksi kuutioituna
1 dl vasta raastettua parmesaania ja hieman lisää tarjoiluun

1 Lämmitä öljy syvässä ja leveässä pannussa kuumaksi. Lisää sipuli ja pienennä lämpöä. Pehmittele 6–8 minuuttia jatkuvasti hämmentäen. Älä ruskista.
2 Lisää riisi ja sekoita puulastalla. Riisi saa öljyyntyä kauttaaltaan.
3 Lämmitä kanaliemi toisessa kattilassa kuplivaksi. Lisää riisin sekaan punaviini ja kauhallinen kanalientä. Anna kypsyä hiljalleen välillä sekoittaen. Aina kun neste on melkein kokonaan imeytynyt riisiin sekaan, lisää kanalientä kauhallinen kerrallaan.
4 Jatka kypsentämistä noin 20 minuuttia, kunnes riisi on pehmeää ja kermaista mutta ei tahmeaa eli al dente. Pientä purentaa pitää vielä löytyä. Riisi menee helposti liian pehmeäksi, joten sitä kannattaa maistella kypsentämisen loppuvaiheessa.
5 Ota pannu pois levyltä ja lisää voi. Sekoita lopuksi mukaan parmesaani ja tarjoa heti parmesan-juuston kera.

Juomasuositus: Punaviinirisotolle sopivat pohjoisitalialaiset punaviinit, kuten marjaisan mausteiset barberat tai hienostuneet mutta hintavat barolot.

Teksti Mikko Takala
Kuva Tommi Anttonen