Pääruoka

Lammascurry ja sambal-lisäke

Kokkaa katuruokaa eteläafrikkalaiseen tapaan ja tee bunny chow.

Bunny chow on intialaisten siirtolaisten keittiön herkku, jossa makuja pullisteleva curry tarjoillaan hauskasti leivästä. Etelä-Afrikassa bunny chow on tyypillinen katuruoka, joka syödään käsin. Tavallisesti leivästä revitään paloja, jotka dipataan kastikkeeseen.

Meillä leipää voi käyttää hauskana tarjoiluastiana. Kannen ja pois koverretun sisuksen voi tarjota maukkaana lisukkeena.

Voit halutessasi lisätä curryn joukkoon kypsymään porkkanaa, perunaa tai muita kasviksia. Karitsan voi korvata naudalla, possulla, äyriäisillä tai pavuilla.


Sanna Kekäläinen
Kuva Reetta Pasanen
Viinisuositus Taina Vilkuna / Alko

Julkaistu Etiketissä 1/2015

Tekeekö mieli raikasta salaattia? Lue California saladin resepti täältä.

Bunny chow -lammascurry

4 annosta

Valmistusaineet

4 karitsan paahtopaistia (yht. n. 600–700 g)

Marinadi
2 valkosipulinkynttä
n. 3 cm pala inkivääriä

0,5 dl punaviinietikkaa
1 sitruunan mehu
0,5 dl rypsiöljyä
1 rkl fariinisokeria
2 tl curryjauhetta
2 tl garam masalaa
1 tl jeeraa eli juustokuminaa
1 tl korianterinsiemeniä

Kastike
2 sipulia
3 rkl rypsiöljyä
3 laakerinlehteä
n. 1,5 dl lihalientä
2 rkl mangochutneya
2,5 dl kuivattuja taateleita kuutioituna
sormisuolaa, mustapippuria myllystä

Tarjoiluun
1 pyöreä maalaisleipä tai
4 isoa, pyöreää sämpylää
oliiviöljyä
1 dl paksua kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia
1 annos sambalia

Valmistusohje

1. Puhdista mahdolliset kalvot paahtopaisteista. Leikkaa liha n. 2,5 x 2,5 cm kokoisiksi kuutioiksi.

2. Tee marinadi. Kuori ja hienonna valkosipulit, kuori ja raasta inkivääri. Laita ne isoon minigrip-pussiin muiden marinadiaineiden kanssa. Voit murskata korianterit tai laittaa ne kokonaisina. Laita joukkoon lihapalat. Kääntele pussia niin, että marinadi leviää tasaisesti joka puolelle. Anna maustua vähintään tunti tai halutessasi yön yli.

3. Kuori ja lohko sipulit. Laita hetkeksi sivuun. Kuullota lihapaloihin kaunis väri padassa öljyssä. Paistaminen kannattaa tehdä muutamassa erässä. Lisää pataan sipulit, laakerinlehdet, lihaliemi, chutney, taatelit ja loput lihan marinadista. Kiehauta seos ja anna hautua miedohkolla lämmöllä kannen alla noin puoli tuntia. Jos seos kuivuu liikaa, lisää lihalientä. Tarkista maku. Lisää haluamasi määrä suolaa ja pippuria.

4. Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen. Leikkaa leivästä tai sämpylöistä ”hattu” irti. Koverra sisus pois. Sivele leivän leikkauspintaan ja sisälle hieman öljyä. Laita uuniin n. 5 minuutiksi.

5. Laita valmis lammascurry leipään. Tarjoa jogurtin ja tomaattisen sambal-lisäkkeen kanssa. Leivän kansi ja pois koverrettu sisus ovat hyvä lisäke currylle.

Katso sambal-lisäkkeen ohje täältä.

Teksti Sanna Kekäläinen 
Kuva Reetta Pasanen 
Viinisuositus Taina Vilkuna

 

Julkaistu: Etiketti 1/2015
Bunny chow -lammascurry
Valmistusaika: yli 60 min

Ruokalaji: pääruoka


Bunny chow on intialaisten siirtolaisten keittiön herkku, jossa makuja pullisteleva curry tarjoillaan hauskasti leivästä.

Juomasuositus:

Bunny chow -lammascurryn rouhean mausteiseen ja makeahkoon makumaailmaan sopivat mehevät ja hilloiset etelä­afrikkalaiset punaviinit Pinotage- tai Shiraz-rypäleistä. Oluista rotevat ja luonteikkaat portterit tai stoutit tukevat vahvalla maullaan bunny chow'n intensiivistä luonnetta.


Sambal-lisäke

4 annosta

Valmistusaineet

1 punasipuli
1 rkl valkoviinietikkaa
0,5 tl (sormi)suolaa
1 tl sokeria
1 chilipalko
2 tomaattia
ruukku korianteria

Valmistusohje

1. Kuori sipuli ja leikkaa se mahdollisimman pieniksi paloiksi. Laita silppu kulhoon. Lisää joukkoon etikka, suola ja sokeri.

2. Poista chilistä ja tomaateista kanta ja siemenet. Hienonna chili. Leikkaa tomaatti pieniksi kuutioiksi. Hienonna korianteri. Yhdistä kaikki aineet keskenään. Tarjoa esimerkiksi Bunny chow -lammascurryn kanssa.


Katso Bunny chow -lammascurryn resepti täältä.


Teksti Sanna Kekäläinen
Kuva Reetta Pasanen



Julkaistu: Etiketti 2015
Sambal-lisäke
Valmistusaika: alle 30 min

Ruokalaji: lisäke
gluteeniton | kasvisruokavalio | laktoositon


Tomaattinen Sambal-kastike sopii erinomaisesti lihan, kanan tai kalan lisukkeeksi.