Pääruoka

Mikä ihmeen raakamakkara?

Raakamakkarat ovat löytäneet tiensä kauppojen hyllyille ja herkuttelijoiden lautasille.

Raakamakkaroiden joukossa on perus-braatvurstia ja tulisemmin maustettuja, tehtaassa syntyneitä ja artesaanityyliin valmistettuja. Ne piristävät makkaravalikoimaa, ja kekseliään kokkaajaan käsissä niistä syntyy myös mahtavan makuisia ruokia.

Pariisin patongit

Tunnetko Pariisin leivät? Nuo huikopalojen klassikot ovat maustetulla jauhelihalla kuorrutettuja leipiä, jotka paistetaan pannulla molemmin puolin kypsiksi. Pikaversio syntyy mausteisesta raakamakkaramassasta.

Viineistä chorizo-patongin tulisuuden kanssa pelaa yhteen pirteä & hedelmäinen, raikkaan hapokas ja puolikuiva riesling-valkoviini. Oluen ystävä valitsee kaveriksi pehmeän & aromikkaan tumman lagerin, jonka maltainen runsaus tukee chorizon mausteisuutta.

Lammasmakkarapizza

Amerikkalaisen jauhelihapizzan täytteeksi puristetaan valmiiksi maustettua raakamakkaraa. Viikonlopun luksuspizzan taikinan annetaan nousta hätäilemättä ja makuaineet valitaan puhtaasti kulinaristisin perustein.

Lammasmakkarapizzassa on paljon hapokkaita raaka-aineita (tomaatti, vuohenjuusto, artisokka, etikka). Tästä syystä viininkin on hyvä olla hapokas. Valitse pizzan kumppaniksi marjaisa & raikas, kirsikkaisen mausteinen sangiovese Italiasta tai punamarjainen pinot noir Chilestä tai Uudesta-Seelannista.

Siskonmakkarakeitto thaityyliin

Siskonmakkarakeittoko muka tylsä? Siskon luvalla perinnesoppa viritetään nyt mausteilla ja lisukkeilla Thaimaan mausteiseen makumaailmaan.

Raikas & maltainen vaalea lager antaa tilaa siskonmakkarasopan mausteisuudelle. Viineistä pirteä & hedelmäinen, puolikuiva pinot gris tai lempeä & makeahko, kukkainen gewürztraminer eivät nekään pelästy keiton thaimausteita.

 Julkaistu etiketti.fi:ssä 10/2015.

Teksti: Helena Saine-Laitinen
Kuva: Roope Permanto
Juomasuositukset: Taina Vilkuna, Alko