Pääruoka

Nyhjää tyhjästä: katkarapupata

Ihana retroherkku, katkarapupata, valmistuu käsittämättömän vähistä raaka-aineista. Lisäksi se on valmis muutamassa minuutissa.

Monet katkarapukasarin kaltaiset, jo klassikoiksi muodostuneet annokset, ovat syntyneet niukkuuden aikana. Kun vähästä on täytynyt tehdä paljon, ruoanlaittoa ovat siivittäneet mielikuvitus ja makunystyrät.

Italiassa tämä periaate tunnetaan nimellä cucina povera eli köyhä keittiö. Köyhyys ei kuitenkaan tarkoita mausta tinkimistä vaan pröystäilemättömyyttä, järkevyyttä ja oman maan antimien hyödyntämistä. Aika ajoin voikin olla hyvä jättää käymättä kaupassa ja kurkistaa jääkaappiin ja ruokakomeroon.


 

Katkarapupata kasarityyliin

3−4 pientä annosta

  • 2−5 valkosipulinkynttä
  • 1 chilipalko
  • n. 600 g kuorettomia (jätti)katkarapuja, raakoja tai kypsiä
  • n. 5 dl öljyä
  • suolaa, vastarouhittua mustapippuria
  • (3 rkl tuoretta hienonnettua lehtipersiljaa)
  • Tarjoiluun: patonkiviipaleita tai muuta leipää

1. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Poista chilistä kanta ja siemenet. Viipaloi chili. Jos käytät raakoja pakastekatkarapuja, sulata ne ja taputtele talouspaperilla kuiviksi. Raaka katkarapu on väriltään harmaa, kypsä vaaleanpunainen.

2. Kuumenna öljy kuumaksi pannulla. Lisää valkosipuli, chili ja raa’at ravut. Paista pannulla noin muutaman minuutin ajan. Jos käytät kypsiä katkarapuja, lisää ne vasta kun valkosipuli on kypsynyt. Jos pannu on laaja eikä öljy peitä rapuja, käännä ravut minuutin jälkeen. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää halutessasi persiljaa.

3. Tarjoa patongin tai maalaisleivän kanssa.


Juomasuositus

Aromikas ja puolikuiva valkoviini tasaa katkarapupadan chilin polttavuutta. Viinilasiin kannattaakin valita joko hapokas ja puolikuiva riesling tai sitä täyteläisempi pinot gris Ranskan Alsacesta. Oluista padan oheen sopii parhaiten kepeä vaalea lager.


Teksti: Sanna Kekäläinen
Kuva: Laura Riihelä
Juomasuositukset: Taina Vilkuna / Alko
Olutlasi Alko, muu kuvausrekvisiitta Stockmann