Pääruoka

Paahdettu juures-linssisalaatti

Uunissa makeaksi paahdetut juurekset ja keitetyt belugalinssit ovat yhdessä oluen kanssa vastaansanomattoman hyvä yhdistelmä. Kun kokonaisuus kruunataan rapeaksi paistetulla pekonilla, täyteläisellä appenzellerjuustolla ja pähkinäisellä vinegretillä, syksyisten makujen harmonia on täydellinen.

Paahdettu juures–linssisalaatti

4 hengelle
Valmisteluaika 10 min, valmistusaika 30–40 min, kokonaisaika 40–50 min

  • 3 porkkanaa
  • 2 palsternakkaa
  • 2 punajuurta
  • 2 rkl neitsytoliiviöljyä
  • 1 tl merisuolahiutaleita
  • 2 dl belugalinssejä (tai muita linssejä)
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 1 l vettä
  • 1 rkl juoksevaa hunajaa  
  • 2 rkl silputtua tuoretta salviaa
  • 1 pkt (n. 140–170 g) pekonia
  • 100 g maukasta salaattisekoitusta
  • 100 g appenzellerjuustoa


Hasselpähkinävinegretti:

  • 1/2 dl rouhittuja hasselpähkinöitä
  • 3/4 dl neitsytoliiviöljyä
  • 1/2 dl siideriviinietikkaa tai vaaleaa balsamiviinietikkaa
  • 1/2 tl merisuolahiutaleita
  • 1 rkl ruokokidesokeria
  • ripaus vastarouhittua mustapippuria

1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kuori ja lohko juurekset ja levitä ne leivinpaperoidulle uunipellille.
2. Valuta juureksille öljy ja mausta ne suolalla. Paahda juurekset kypsiksi ja kauniin värisiksi uunin keskitasolla (noin 30 minuuttia).
3. Valmista juuresten kypsyessä linssit. Huuhtele linssit hyvin juoksevan veden alla, tiheässä siivilässä. Keitä ne kasvisliemikuutiolla maustetussa vedessä kypsiksi (noin 20 minuuttia). Valuta linssit ja pidä ne lämpimänä kannen alla.
4. Valuta paahdetuille juureksille tasaisesti hunaja ja lisää silputtu salvia. Kääntele juureksia lastalla niin, että hunaja ja salvia leviävät niille tasaisesti.
5. Paista pekoni rapeaksi omassa rasvassaan, kuumassa pannussa. Imeytä pekonista ylimääräinen rasva talouspaperilla vuoratulla lautasella.
6. Huuhtele salaatti tarvittaessa ja kuivaa se salaattilingossa. Sommittele vadille salaattia, linssejä, juureksia ja pekonia. Vuole päälle lastuja appenzellerjuustosta.
7. Sekoita hasselpähkinävinegretin ainekset kulhossa. Valuta kastike salaatin päälle tai tarjoa se erikseen.

Juomasuositus:

Olut tasapainottaa ruoan rasvaista pekonia ja juustoa. Hyvä valinta on jokin kauden Oktoberfest-oluista tai yleisemmin vaalea lager. Myös tumman lagerin maltaisuus täydentää hyvin paahdettuja ja makeita juureksia ja sopii tyyliltään pikkuhiljaa viilenevään syksyyn.

Resepti on julkaistu Etiketti-lehdessä 3/2013.

Teksti: Elina Jyväs 
Kuva: Laura Riihelä  
Juomasuositus: Alko