Pääruoka

Piiras maistuu beaujolais nouveaun kanssa

Beaujolais nouveau -viinit tulevat myyntiin marraskuun kolmantena torstaina. Niiden seuraan sopii suolainen piiras, esimerkiksi quiche lorraine.

Marraskuun kolmas torstai on yksi viinivuoden odotetuimpia päiviä. Silloin myyntiin tulevat kaikkialla maailmassa tämän vuoden beaujolais-sadon ensimmäiset viinit.

Beaujolais’n alueella Ranskassa Gamay-rypäleestä valmistettavat viinit ovat kevyitä ja raikkaita punaviinejä. Toisin kuin punaviinit yleensä, beaujolais nouveau on parhaimmillaan tuoreena. Se säilyttää hedelmäisen luonteensa ja parhaat ominaisuutensa noin kuuden kuukauden ajan. Viini on parhaimmillaan, kun se nautitaan hieman viilennettynä, 12–14-asteisena.

Beaujolais nouveau -päivä on hyvä syy kutsua ystävät koolle ja maistella tätä tuoreena parhaimmillaan olevaa viiniä. Viinin seuraksi sopii erityisen hyvin ruokaisa piiras.

Quiche Lorraine


Taikina

  • 150 g voita
  • noin 4 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl vettä

Täyte

  • 300 g vähärasvaista palvikinkkua
  • 200 g mustaleima emmentaljuustoa
  • 3–4 munaa
  • 1 dl kevytkermaa
  • 2 dl kermaviiliä
  • 1 dl parmesaaniraastetta
  • 1 tl Provencen yrttimaustetta
  • 1 tl paprikaa
  • mustapippuria

Valmistusohje

  1. Leikkaa kylmä voi ohuiksi viipaleiksi ja kaada jauhot joukkoon. Nypi sekaisin ryynimäiseksi seokseksi ja lisää vesi. Muotoile taikinaksi ja painele piirasvuokaan.
  2. Leikkaa kinkku ja juusto pienehköiksi kuutioiksi.
  3. Levitä juusto- ja kinkkukuutiot taikinalle tasaisesti.
  4. Sekoita keskenään munat, kerma, kermaviili ja parmesaanijuusto. Mausta yrttimausteella, paprikalla ja mustapippurilla. Kaada seos vuokaan juusto- ja kinkkukuutioiden päälle.
  5. Paista piirasta 225 asteessa 30–40 minuuttia. Aseta leivinpaperi piiraan päälle viimeiseksi 15 minuutiksi, jos pinta näyttää tummuvan liikaa.
  6. Tarjoa haaleana raikkaan salaatin kanssa.

Vinkki: Taputtele taikina pieniin annoskokoisiin piirasvuokiin. Käytä täytteeseen kinkun asemesta vahvan makuisia juustoja; gruyèrea, roquefortia tai vuohenjuustoa ja halutessasi rouhittua pähkinää. Valmista muuten kuten kinkku-juustopiiras. Tarjoa lämpimänä salaatin kanssa.