Pääruoka

Sitrus-broileripadassa maistuu kevät

Sitruuna tuo broileripataan keväistä tunnelmaa. Maukkaan, kokonaisesti broilerista tehdyn padan oheen sopii erinomaisesti  pirteän hedelmäinen valkoviini esimerkiksi Sauvignon Blanc- tai Riesling -rypäleistä.

Sitrusten huippusesonki on alkuvuodesta. Ne antavat broileripataan pirteän, keväisen tunnelman. 70-luvun arkiherkku on nyt ajankohtaisempi kuin koskaan, sillä kokonaisesta broilerista saa itse paloittelemalla taatusti maukasta ja edullista syötävää.


Sitrus-broileripata

4 hengelle

  • 1 iso broileri
  • 3 rkl voita
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria
  • 2 tl raastettua sitruunankuorta
  • 8 pientä salottisipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 porkkanaa
  • n. 400 g juuriselleriä
  • n. 2 dl kana- tai lihalientä
  • 2 dl valkoviiniä
  • 1 rkl juoksevaa hunajaa
  • muutama rosmariinin tai timjaminoksa
  • 3 rkl sitruunamehua

Valmistusohje:

  1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Paloittele broileri 8 osaan. Paista paloihin kaunis väri voissa pannulla. Huuhtaise paistinpannu vesitilkalla ja kaada neste uunipataan. Hiero broilerinpaloihin suolaa, pippuria ja sitruunan kuoriraastetta. Laita palat pataan.
  2. Kuori ja paloittele sipulit ja juurekset. Lisää ne pataan.
  3. Valuta pataan kanaliemi, valkoviini ja hunaja. Lisää yrtinoksat. Peitä kannella tai foliolla. Kypsennä uunissa noin 45 minuuttia. Mausta valmis pata sitruunamehulla.
  4. Tarjoa keitetyn riisin ja vihreän salaatin kanssa.

Vinkki: Voit halutessasi suurustaa padassa olevan nesteen maissitärkkelyksellä kastikkeeksi.


Juomasuositukset

  • Sitrusbroilerin raikas hapokkuus rakastaa pirteitä ja hedelmäisiä valkoviinejä esimerkiksi Sauvignon Blanc- tai Riesling-rypäleistä.
  • Vivahteikkaista ja ryhdikkäistä valkoviineistä grüner veltlinereiden mineraalisuus ja yrttisyys sopivat padan aromimaailmaan.
  • Vehnäoluet ovat usein sitrusmaisia ja sopivat hienosti padan kumppaniksi.

Teksti: Sanna Kekäläinen
Kuva: Laura Riihelä
Juomasuositus: Alko