Pääruoka

Täydelliset yhdessä: Lampaankaree ja shiraz

Lampaankaree saa pääsiäisen ja alkavan kevään kunniaksi vihreän kuorrutuksen yrteistä ja pistaasista. Juhla-aterian kruunaa lasillinen australialaista shiraz-punaviiniä.

Pääsiäisvieraat yllättyvät, kun peittelet lampaan vihreän hunnun alle. Kun tarjoat lisäkkeenä rapeaksi paistettua riisiä keväisten kasvisten kera ja kaadat lasiin australialaista shiraz-viiniä, juhlien menestys on taattu.


Yrtti-pistaasikuorrutettu lampaankaree ja paistettu pinaattiriisi

4 annosta

  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 dl yrttejä, esim. lehtipersiljaa, minttua ja/tai ruohosipulia
  • 100 g kuorittuja, suolaamattomia pistaasipähkinöitä
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 1 luomusitruunan kuoriraaste ja mehu
  • n. 800 g lampaankareeta
  • suolaa, mustapippuria myllystä

Paistamiseen:

  • voi-öljyseosta

Tarjoiluun:

  • paistettua pinaattiriisiä, vihreää salaattia

Valmistusohje:

  1. Lämmitä uuni 200 asteeseen.
  2. Kuori valkosipulit ja laita ne yrttien kanssa kulhoon. Murskaa pähkinät ja lisää ne sitruunamehun ja kuoriraasteen kanssa muiden aineiden joukkoon. Lisää ensin noin puolet öljystä. Sekoita sauvasekoittimella karkeahkoksi tahnaksi. Lisää sen verran öljyä, että seos on tanakkaa, mutta levittyvää.
  3. Paista lampaanlihan pintaan kaunis väri pannulla voi-öljyseoksessa. Mausta liha suolalla ja pippurilla. Levitä päälle pistaasitahnaa.
  4. Paista uunissa 10–12 minuuttia. Jos käytät lihalämpömittaria, ota liha pois uunista mittarin osoittaessa 58:aa astetta. Peitä foliolla ja anna lihan vetäytyä noin 10 minuuttia. Leikkaa halutessasi kyljyksiksi. Tarjoa pinaattiriisin kanssa.

Paistettu pinaattiriisi

4 annosta

  • 1 salottisipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • n. 3/4 dl oliiviöljyä
  • n. 8 dl kypsää, kylmää jasmiini- tai basmatiriisiä
  • 1 dl herneitä
  • salaattipinaattia
  • (muutamia litteitä herneenpalkoja keitettynä)
  • 2 rkl sitruunamehua
  • suolaa, valkopippuria myllystä

Valmistusohje:

  1. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota niitä öljyssä keskilämpöisellä pannulla muutama minuutti.
  2. Lisää riisi, herneet ja salaattipinaatti. Paista sekoitellen, kunnes seos lämpenee. Lisää halutessasi herneenpalot. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla.

Juomasuositus:

Persoonallisen makuinen lammas sallii seurakseen voimakkaan viinin. Keskitäyteläinen tai täyteläinen shiraz sopii mainiosti lampaankareen kumppaniksi. 


Teksti. Sanna Kekäläinen
Kuva: Laura Riihelä
Juomasuositus: Alko