Pääruoka

Uudet maut blinien päälle

Blinien hapahko maku on mieto, joten päällisiä voi kehitellä monista makeista ja suolaisista raaka-aineista.

Blineistä saa talvisen iltapalan tai jopa koko aterian, jos päällisiä vaihtelee kevyestä tukevampaan ja suolaisesta makeaan. Päällisten klassikoita ovat siian, kirjolohen, mateen tai muikun mäti smetanan ja sipulisilpun kanssa.

Kasvispitoisia päällisiä

Raikas kasvispäällinen on tomaattitartar. Pieniksi kuutioiksi silputuista tomaateista tehty tartar maustetaan balsamiviinietikalla, oliiviöljyllä sekä parmesanjuustolla.

Monen suosikki blinien kanssa on venäläisen suolakurkun, hunajan ja smetanan yhdistelmä. Kurkut pilkotaan ohuiksi siivuiksi ja nostetaan blinien päälle. Ylle valutetaan juoksevaa hunajaa ja lusikallinen smetanaa.

Kantarelleista tai muista sienistä saa hyvän täytteen, kun sieniä paistetaan nopeasti voissa kuumalla pannulla ja maustetaan suolalla ja pippurilla.

 Herkullinen tahna savulohesta

Kylmäsavulohitahna maistuu hyvin blinien kanssa. Aineksia ovat kylmäsavulohen lisäksi ranskankerma, punasipuli, valkosipuli ja mustat oliivit. Sopiva ainesten sekoitussuhde on 150 grammaa kylmäsavulohta, 5–7 oliivia, puolikas punasipuli ja puolikas valkosipulinkynsi ja pieni purkillinen ranskankermaa. Kala, oliivit ja sipulit silputaan pieniksi ja sekoitetaan ranskankerman kanssa, seos maustetaan limemehulla ja mustapippurilla.

Kalatäytteistä herkullisia ovat myös savustetut muikut. Öljyyn säilötyt savumuikut valutetaan ja paloitellaan. Mausteeksi lisätään tillisilppua ja haluttaessa lusikallinen smetanaa.

Lihaisana täytteenä voi testata nyhtöpossua, jota voi maustaa tulisemmaksi makealla chilikastikkeella.

Makeaksi täytteeksi blineille voi paistaa pannulla omenakuutioita. Taatelisiirappi, hunaja tai kinuskikastike sopivat blinien ja omenien kastikkeiksi tai sellaisinaan blinien päälle. Makeuttaa voi myös vaikkapa tuoreilla tai pakastetuilla marjoilla.

Kuohuviiniä, Alsacen viiniä tai olutta

Juhlavaan blinipöytään käy juomaksi tukeva samppanja tai perinteisellä menetelmällä valmistettu laadukas kuohuviini. Alsacen valkoviineistä hapokas riesling tai pehmeämpi pinot gris ovat usein lievästi makeita, joten ne sopivat hyvin blinipäällisten voimakkaidenkin makujen kuten raa’an sipulin kanssa. Suolaisten blinitäytteiden kanssa voi kokeilla myös pils- ja lageroluita.

JUOMAVINKIT BLINEILLE >

Teksti: Pirkko Koivu
Kuva: Thinkstock