Pääruoka

Uunilohi rakastaa inkivääriä

Maistuuko tuttu lohireseptisi aina samalta? Ota mallia trendikkäästi korealaisilta ja paista kala uunissa soijan ja inkiväärin kanssa.

Korealainen ruoka on se kaikista trendikkäin juuri nyt, jos on uskominen amerikkalaisia ruokalehtiä ja -blogeja. Eikä ihme, sillä kuten monissa muissakin aasialaisissa ruoissa, myös korealaisissa on yhdessä annoksessa kaikki perusmaut hyvässä tasapainossa.

Jos tavallinen uunilohireseptisi saattaisi kaivata piristystä, kokeile lohen seuraksi soijaa: se tuo loheen mukavan suolaisuuden. Soijan lisäksi lohta rakastaa inkivääri. Sen hienoinen kirpeys taittaa mukavasti kalan rasvaisuutta.
Tässä reseptissä käytetään meille suomalaisille uutta tuttavuutta, paksoita. Voit korvata paksoin eli bok choyn myös kiinankaalilla. Vihreää parsaa saattaa olla talvella huonosti saatavilla, mutta tavallinen parsakaali käy vihreän parsan sijaan.

Trendikästä sriracha-chiliä myy mm. verkkokauppa.com. Sriracha on thaimaalainen chilikastike, joka valmistetaan aurinkokuivatuista chileistä. Koostumus on paksumpaa kuin tavallisissa chilikastikkeissa, ja maku tyylikäs kuivattamisen ansioista. Maailmalla se on kovassa nosteessa, ja kastiketta näkee käytettävän paljon blogeissa ja ulkomaisissa ruokalehdissä. Trendikästä se on orastavasti jo täälläkin – Nyt-liite ehti jo hehkuttaa srirachaa "uudeksi ketsupiksi".

Srirachan voi toki korvata vaikkapa Tabascolla, joka tosin on ärhäkkäämpää tavaraa. Tai kuivatulla chilillä: muutama kierros chilimyllystä riittää.

Tarjoa tuhdiksi jälkiruoaksi suklaa-punajuurikakkua stoutin tai porterin kera.

 

Julkaistu Etiketissä 1/2015


Teksti: Sanna Kekäläinen
Kuva :Reetta Pasanen
Juomasuositus: Taina Vilkuna, Alko

Lasi Alko, muut kuvausrekvisiittaa