Juomailmiö

Brunssin uudet juomat

Brunssilla yksi aina ja kaiken kanssa toimiva vaihtoehto on samppanja. Joka suupalan jälkeen ei ole pakko ottaa viinitilkkaa, vaan kuplista voi nauttia rauhallisessa tahdissa sopivimpien makupalojen kanssa.


Monipuolisia makuja sisältävälle brunssipöydälle voi sopia sekä sitruksisen hedelmäinen, kevyen paahteinen ja tyylikäs samppanja että marjainen ja raikas roseesamppanja. Myös alkoholiton kuohuviini on fiksu valinta. Tarjolle kannattaa laittaa myös kuplavettä tai raikasta mehua.

Jos perinteinen brunssijuoma bellini tuntuu liiankin kalutulta tai kir ajatuksena laimealta, niin valmista hittijuoma shrub & champagne Yhdysvalloista.

Tässä ohjeessa viinietikan määrää on vähennetty greipin kirpeyden takia. Amerikkalaisissa shrub-ohjeissa on kuitenkin viinietikkaa jopa puolet sokerin määrästä, joten mikään ei estä lisäämästä enemmänkin viinietikkaa.

Brunssilla maistuu myös kahvi, ja mummotkin sen jo tiesivät, että kylmä kahvi kaunistaa. Entistä koreamman olon saa, kun jäädyttää espresson pieniksi jääpaloiksi ja kaataa sekaan mieleistään maitoa. Voit halutessasi lisätä jääkahviisi tilkan kahvi-, pähkinä- tai kermalikööriä.

Teksti Sanna Kekäläinen
Kuva Reetta Pasanen

Julkaistu Etiketissä 1/2015

 

Tarjoile brunssijuomien seuraksi makeita marjaskonsseja. Lue resepti täältä.

 

Verigreippishrub

12 annosta

Valmistusaineet

2 dl vastapuristettua verigreippi­mehua (n. 2 verigreipin mehu)
2 dl sokeria
1-3 rkl samppanjaviinietikkaa (tai valkoviinietikkaa)
Tarjoiluun: 2 pulloa kylmää kuohuviiniä tai 1,5 l kivennäisvettä

Valmistusohje

1. Pese verigreipit huolellisesti. Kuori ne siten, että valkoista osaa jää kuoriin mahdollisimman vähän. Purista mehu irti.

2. Laita kuoren palat, mehu ja sokeri kattilaan. Kiehauta seos ja anna porista noin 3 minuuttia. Ota kattila pois liedeltä ja lisää joukkoon ruokalusikallinen viinietikkaa. Jos olet terävien makujen ystävä, voit lisätä enemmänkin etikkaa. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Siivilöi seos. Nosta jääkaappiin ja anna viilentyä. 

3. Laita noin lusikallinen shrubia lasin pohjalle. Kaada päälle noin desi kuohuviiniä tai kivennäisvettä. Tarjoa heti.


Teksti Sanna Kekäläinen
Kuva Reetta Pasanen


Julkaistu: Etiketti 1/2015
Verigreippishrub
Valmistusaika: yli 60 min

Ruokalaji:


Valmista brunssijuomaksi hittijuoma shrub & champagne Yhdysvalloista.

Moderni jääkahvi

Valmistusaineet

espressoa tai vahvaa kahvia

maitoa

Valmistusohje

Keitä espresso tai vahva kahvi. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Kaada juoma jääpalamuotteihin. Pakasta 3–4 tuntia. Laita haluamasi määrä paloja lasiin ja kaada päälle kylmää maitoa.

Vinkki: Tavallisen maidon sijaan voit käyttää vietnamilaiseen tyyliin tiivistemaitoa. Vegaanille sopiva vaihtoehto on soija- tai mantelimaito.


Teksti Sanna Kekäläinen
Kuva Reetta Pasanen


Julkaistu: Etiketti 1/2015
Moderni jääkahvi
Valmistusaika: yli 60 min

Ruokalaji: jälkiruoka
gluteeniton


Vanha sanontahan sen jo tietää: kylmä kahvi kaunistaa. Entistä koreamman olon saa, kun jäädyttää espresson pieniksi jääpaloiksi ja kaataa sekaan mieleistään maitoa.