Juomailmiö

Oktoberfest kokoaa oluen ystävät

Oktoberfest on maailman suurin kansanjuhla. Se alkaa syyskuun lopulla ja kokoaa Müncheniin miljoonia oluen ystäviä.

Oktoberfest alkaa aina syyskuun lopulla ja päättyy lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina. Kalenterivuodesta riippuen juhlat kestävät 16–18 päivää. Oktoberfestissä käy vuosittain noin seitsemän miljoonaa vierasta. Olutlitroja anniskellaan tilastojen mukaan runsas litra vierailijaa kohden.

Teltat täyttyvät nopeasti

Juhlien avajaisseremoniaa vietetään Schottenhamel-teltassa, jossa Münchenin pormestari kopauttaa puunuijalla messinkisen hanan tynnyriin ja huudahtaa ”O’ zapft is” eli hana on auki.

Juhlien leppoisinta aikaa on aamu- ja iltapäivä. Illalla valtavissa olutteltoissa on täyttä ja kuumaa. Meno voi myös yltyä varsin railakkaaksi. Varaus pöytään kannattaa tehdä ajoissa, sillä ainoastaan istuville asiakkaille tarjoillaan. Ensimmäiset isot olutteltat ilmestyivät Oktoberfestin juhla-aukiolle vasta 1800-luvun lopussa. Siihen asti olutta ostettiin pienistä kioskeista.

Erottamaton osa juhlaa torvisoiton ja kilpalaulannan ohella ovat saksalaiset iskelmät eli schlagerit, nahkahousut ja värikkäät perinnemekot eli dirndlit. Oktoberfestin ohjelmanumeroiksi ovat vuosien varrella muodostuneet myös maatalousnäyttely, karusellit ja keinut.

Oktoberfestin olut on lager

Nykyisin kaikki viralliset Oktoberfest-oluet ovat kullankeltaisia, kevyen hedelmäisiä ja mallasrungoltaan keskitäyteläisiä lagereita. Aluksi juhlissa anniskeltiin kuitenkin lähinnä tummaa lageria, dunkelia. Intiaanikesänä 1872 Spatenin panimolta loppui olut kesken, ja tilalle löydettiin tuhtia bock-olutta, jota anniskeltiin aina ensimmäiseen maailmansotaan asti.

Yhä vieläkin anniskelu on varattu vanhoille müncheniläispanimoille, joita on kuusi.

Juuret 1800-luvun alussa

Oktoberfestin juuret ovat yli 200 vuoden takana. Vuoden 1810 lokakuussa prinsessa Therese von Sachsen-Hildburghausen astui avioon Ludvig Baijerilaisen kanssa. Tuohon aikaan kaupungin ulkopuolella sijainneella aukiolla järjestettiin hääparin kunniaksi hevoskilpailuja ja kestittiin kaupungin asukkaita.

Aukio nimettiin sittemmin prinsessan mukaan Theresienwieseksi. Paikalliset kutsuvatkin tapahtumaa yhä nimellä Wiesn, vaikka muu maailma tuntee sen nimellä Oktoberfest.

Artikkeli on julkaistu Etiketti-lehden numerossa 3/2013.

Teksti: Mikko Salmi
Kuva: iStockphoto