Ruokailmiö

Aitoa meksikolaista: maissi, chili ja pavut

Meksikolainen ruoka on maukasta ja trendikästä. Helpoilla resepteillä onnistut toistamaan aidot Latinalaisen Amerikan maut myös kotioloissa.

Meksikolaisen ruokavalion pohja on maississa. Lähes joka aterialla syödään tortilla-maissileipiä, ja ruoanvalmistuksessa maissijauhoja käytetään kuten meillä vehnäjauhoja. Ruokia maustavat korianteri, persilja, voimakkaan makuinen sitruunasavikka ja muut yrtit.
Suosittuja tortilla-annoksia ovat muun muassa enfrijoladas, enchiladas ja enmoladas. Näissä ruokalajeissa tortillat täytetään kanalla ja toisinaan myös kastikkeella ja tarjoillaan juuston, salsan, tuorejuuston, persiljan ja sipulisilpun kanssa.

Maissileivistä syntyy myös empanadoja, jolloin puoliksi taitetut tortillat saavat täytteekseen pataruokaa. Memela taas on ovaali, paksuhko tortilla, jonka reunat rypytetään ja keskelle asetellaan papuja, juustoa ja salsaa.

Tuoreista chileistä valmistetaan esimerkiksi punaista ja vihreää salsaa sekä täytettyjä paprikoita. Tummasävyisiin mole-kastikkeisiin taas käytetään paahdettuja chilejä. Kastikkeista suosituimpia on samettinen mole negro, josta voi aistia chilin, mausteiden ja pähkinöiden lisäksi häivähdyksen savun makua. Sitä valmistetaan usein perheiden juhla-aterioille.

Sipulilla ja chilillä terästetty nopal-kaktuskeitto on yksi perinteisimmistä ruokalajeista, samoin kuin maissista ja porsaanlihasta valmistettu pozole-keitto. Alkuperäisasukkaat valmistivat näitä ruokia jo kauan ennen espanjalaisten valloittajien saapumista.

Suosittua arkinaposteltavaa ovat makeat tai suolaiset tamale-maissityynyt, joita höyrytetään banaaninlehden sisällä. Kermaiset vanukkaat, hyytelöt ja hedelmäsalaatit kruunaavat aterian, kun taas kahvin tai kaakaon kanssa nautitaan toinen toistaan makeampia leivonnaisia.

 

Teksti ja kuvat: Mari Romppanen
Juomasuositus: Alko, Taina Vilkuna
Reseptikuvat: Thinkstock

Guacamole

6 annosta

Valmistusaineet

1/2 pienestä sipulista
2 valkosipulinkynttä
2 punaista chiliä
1 oksa korianteria
1 kg avokadoja
1 tl suolaa
1/2 limetti

Valmistusohje

1. Kuori sipuli ja valkosipulinkynnet. Poista chileistä siemenet ja kalvot. Hienonna huhmareessa valkosipulinkynnet, sipuli, korianteri ja chilit. Lisää tilkka vettä.

2. Halkaise avokadot, poista kivet ja kaavi puolikkaat lusikalla huhmareeseen. Hienonna avokadot muiden ainesten joukkoon.

3. Mausta guacamoletahna suolalla ja limetin mehulla. Lisää tarvittaessa hieman vettä.

Julkaistu: Etiketti 2015
Guacamole
Valmistusaika: alle 30 min

Ruokalaji: lisäke
gluteeniton | kasvisruokavalio | laktoositon


Latinalaisen Amerikan maut ovat trendikkäitä ja maukkaita, niin myös tämä meksikolainen guacamole.

Juomasuositus:

Meksikolaiselle ruoalle yleensä sopii parhaiten raikas ja maltainen vaalea lager, joko alkuperämaa Meksikosta tai lähempää Suomesta. Meksikolaisen ruoan voimakkaat mausteet ovat liikaa useimmille punaviineille, koska viinin tanniinisuus nostaa tulisen poltteen toiseen potenssiin. Valkoviineistä hapokkaat, aromaattiset ja hieman jäännössokeria sisältävät lempeät ja makeahkot tai pirteät ja hedelmäiset viinit seurustelevat meksikolaisen ruoan kanssa mainiosti.


Mantelikastike (mole) kanafileiden seuraksi

6 annosta

Valmistusaineet

2 punaista kuivattua chiliä
500 g tomaatteja
250 g tomatilloja (hyvin varustettujen kauppojen vihannesvalikoimista)
3 valkosipulinkynttä
1 hopeasipuli
16 mantelia
3 oksaa persiljaa
2 neilikkaa
2 pippuria
ripaus kanelia
10 kaprista
1,5 dl seesaminsiemeniä
noin 12 keksiä (esim. Marie-keksejä tai vastaavia)
1 pieni tölkki viinietikkaan säilöttyjä chilejä
suolaa maun mukaan

Valmistusohje

1. Paloittele chilit ja paahda niitä kevyesti paistinpannulla kunnes ne saavat hieman väriä ja alkavat pehmetä. Laita paahdetut chilit hetkeksi pehmentymään keitettyyn veteen ja poista niistä sen jälkeen siemenet ja kalvot.

2. Paista lohkotut tomaatit, tomatillot, valkosipuli ja hopeasipuli kevyesti paistinpannulla tilkassa öljyä.

3. Anna manteleiden pehmetä hetki keitetyssä vedessä, kuori ne ja jauha huhmareessa vesitilkan kanssa. Paahda mantelijauhe kevyesti pannulla öljyssä.

4. Soseuta tehosekoittimella paahdetut chilit, persiljasilppu, neilikat, pippurit, kaneli, kaprikset ja jauhetut mantelit sekä paistetut kasvikset. Kaada sose siivilän lävitse kulhoon ja soseuta siivilään mahdollisesti jääneet ainekset uudelleen. Lisää jokaiseen soseutukseen hieman vettä.

5. Paahda seesaminsiemenet ja huhmareessa jauhetut keksit erikseen pannulla öljyssä kevyen ruskeiksi. Sen jälkeen yhdistä ainekset, lisää hieman vettä ja öljyä ja keitä seosta kattilassa miedolla lämmöllä 10 minuuttia välillä sekoittaen.

6. Lisää kattilaan soseutettu kasvis-mausteseos, suolaa maun mukaan ja säilötyt chilit (ilman viinietikkaa). Keitä 15 minuuttia välillä sekoittaen. Tarjoa kastikkeen kanssa paistettuja kanafileitä, riisiä ja guacamolea.

Julkaistu: Etiketti 2015
Mantelikastike (mole) kanafileiden seuraksi
Valmistusaika: 30–60 min

Ruokalaji: lisäke
laktoositon


Tarjoa paistettujen kanafileiden kanssa maukasta, meksikolaista molea.

Juomasuositus:

Meksikolaiselle ruoalle yleensä sopii parhaiten raikas ja maltainen vaalea lager, joko alkuperämaa Meksikosta tai lähempää Suomesta. Meksikolaisen ruoan voimakkaat mausteet ovat liikaa useimmille punaviineille, koska viinin tanniinisuus nostaa tulisen poltteen toiseen potenssiin.
Valkoviineistä hapokkaat, aromaattiset ja hieman jäännössokeria sisältävät lempeät ja makeahkot tai pirteät ja hedelmäiset viinit seurustelevat meksikolaisen ruoan kanssa mainiosti.
Mole-kastikkeen kanssa kannattaa kokeilla ennakkoluulottomasti alkoholitonta punaviiniä esimerkiksi Australiasta tai alkoholitonta valkoviiniä Espanjasta. Alkoholittomien viinien lievä makeus tukee ja antaa tilaa kastikkeen voimakkaille mauille. Tarjoile alkoholittomat viinit, myös punaiset, jääkylminä - ja ole valmis yllättymään iloisesti!