Aterian kanssa

Saken pieni oppimäärä

Millainen juoma on sake? Kuinka sake tarjotaan, ja millaisen ruoan kanssa se sopii yhteen?

Japanin kansallisjuoma sake eli nihonshu on riisistä, vedestä ja hiivasta kōji-homeen avulla käymismenetelmällä valmistettu alkoholi­juoma. Länsimaissa sakesta käytetään toisinaan nimeä riisiviini.

Sakea valmistetaan kaikkialla Japanissa, mutta erityisesti alueilla, jotka tunnetaan korkealaatuisesta riisistä ja puhtaasta vedestä. Suurten valmistajien lisäksi pientuottajia on valtavasti.

Sake tarjotaan pienistä o-choko-kupeista, laakeista sakazuki-kupeista tai puisista masu-riisimittakupeista. Ravintoloissa yksittäisannokset voidaan tarjota riisimittaan asetetusta lasista, joka täytetään yli äyräittensä yltäkylläisyyden symbolina.

Paikallinen erikoisuus, pastoröimaton raakasake eli ­namazake tarjotaan jääkaappikylmänä. Myös muita, varsinkin laadukkaimpia sakeja, tarjotaan usein viilennettynä. Hyvä sake tuo esimerkiksi raa'an kalan ja muiden merenantimien vivahteet hienosti esiin.

Etenkin talvella sake voidaan tarjota vesihauteessa tokkuri-kannuissa lämmitettynä. Tällainen sake maistuu sellaisenaan tai talvisen nabe-padan seurana. Lämmitettynä tarjotaan myös paikallinen amazake, lähes alkoholiton ja puuromainen makea sake.

Teksti ja kuva: Maaria Matsunaga