Trendiruoat

Porsasta newyorkilaisittain

Possu on nyt pop  – ainakin New Yorkissa. Maista siansorkkaa, lapaa tai kylkeä, kaappaa kylkeen ramen-nuudelikeittoa – ja nauti!

Brittikokki April Bloomfield houkutteli hienostuneista makuhermoistaan tunnetut newyorkilaiset sikaa suosivan gastropubiruoan äärelle avaamalla The Spotted Pig -ravintolan vuonna 2004. Samana vuonna avattu Momofuku Noodle Bar, korealais-amerikkalaisen David Changin luomus, teki porsaspitoisista ramen-nuudeleista ja porsaankyljellä täytetyistä ”pork bun” -sämpylöistä kulinaarisen ilmiön.

Bloomfieldia ja Changia pidetään kaupungin kulinaristipiireissä vähintään osasyynä siihen, että porsaan eri osia sorkista sisäelimiin käytetään trenditietoisten suosimissa ravintoloissa konstailemattomasti.

New Yorkissa vierailevien tulisi kokeilla ainakin seuraavia suosittuja porsasruokia, joiden kyytipojaksi sopii esimerkiksi vaalea raikas lager tai rapsakampi pils.

Japanista peräisin olevaa ramen-nuudelikeittoa tarjoavia ravintoloita ilmaantuu New Yorkiin jatkuvasti lisää. Momofuku Noodle Barin (171 First Avenue), Ippudon (65 Fourth Avenue) ja piskuisen Totto Ramenin (366 West 52nd Street) ulkopuolella on lähes aina jono. Totton kehutuimpia annoksia on miso ramen, jossa on grillatun porsaan lisäksi pallo jauhettua sianlihaa. Momofukun keitossa on sianlapaa ja kylkeä, ja Ippudon ramen tunnetaan sianluusta valmistetusta tonkotsu-liemestä.

Pulled pork eli ”venytetty porsas” on mausteista, hitaasti kypsytettyä ja hienonnettua porsaanlihaa. Dickson Farmstand tarjoaa Chelsea Market -hallissa savunmakuisia pulled pork -voileipiä. Miedompi, limetillä maustettu vaihtoehto löytyy Mooncake Foodsista (28 Watts Street, 263 West 30th Street tai 359 West 54th Street).

Kollageenia sisältävillä sian sorkilla (tonsoku) uskotaan Japanissa olevan nuorentava vaikutus. Hakata Tontonissa (61 Grove Street) niit� tarjotaan kylmänä tai grillattuna, hot pot -keitossa tai taikinanyyteissä. Rustoinen siansorkka ei itsessään ole sykähdyttävän makuinen, mutta liemessä tai jauhettuna se antaa perusruokiin syvyyttä.

West Villagessa sijaitseva The Spotted Pig (314 West 11th Street) tunnetaan New Yorkin ensimmäisenä gastropubina. Ravintola ei ota varauksia, ja erityisesti viikonloppuisin pöytään pääsyä ei kannata tulla jonottamaan nälkäisenä. April Bloomfield keskittyy liharuokiin, rasvaa kaihtamatta: ravintolan roquefort-juustolla höystetty hampurilainen (ylemmässä kuvassa) on erityisen kuuluisa, mutta listalta löytyy myös muun muassa siankorvasalaattia ja porsaankylkeä.

Bloomfieldin toisessa gastropubissa, The Breslinissä (16 West 29th Street), voi taas nauttia verimakkaraa tai kokonaisen sian jalan.

Teksti: Laura Palotie
Kuvat: Aaron Bawol ja The Spotted Pig