Trendiruoat

Villiruoka valloittaa: kokeile hortapestoa

Villiruoka kiehtoo ja kiinnostaa. Aiemmin luonnon antimien käytön taito siirtyi äidiltä tyttärelle. Tähän päivään villiruoan ovat tuoneet huippukokit ja tietysti tutut martat.

Villiruokaa ovat kaikki vapaasti luonnossa kasvavat yrtit, vihannekset, marjat, kala, riista ja jopa poro. Villivihannesten sesonki alkaa maaliskuussa Etelä-Suomesta, ja kesäkuussa villiyrtit ovat poimittavissa koko maassa.

Elo-säätiön projektipäällikkö Sini Garam toteaa, että iso osa villeistä vaihtoehdoista on terveellisiä ja ekologisia. Villiruoka noudattaa sesonkiajattelua. Meillä on madekausi, villien versojen toukokuu ja mustikoiden keskikesä.

”Ihmisiä kiehtovat villiruokien tarinat ja niiden tarjoamat elämykset”, Garam sanoo.

Pakastus ja kuivaus tuovat villit vaihtoehdot pöytään ympäri vuoden.

”Puhtaat villiruokamme kiinnostavat maailmalla. Kööpenhaminalainen Noma, joka on jo neljästi valittu maailman parhaaksi ravintolaksi, hankkii villiyrttejä kuivattuina Savosta.”

Tutustu villiruokaan vuohenputken, voikukan ja nokkosen avulla ja valmista niistä ihana uuniperunan täyte, hortapesto.

Teksti: Marita Kokko
Kuva: Getty Images