Juoma harrastuksena

Laadukas viini paranee varastoitaessa

Etenkin nuoret punaviinit maistuvat usein kireiltä ja tanniinisilta. Niiden maku pehmenee ja muuttuu moninaisemmaksi, kun viinejä kypsytetään varastossa.

Monet hinnakkaammat, yli 15–20 euroa maksavat punaviinit ovat myyntiin tullessaan vasta 2–4-vuotiaita, Ne voivatkin vaikuttaa kireiltä ja tanniinisilta. Usein ne muuttuvat edukseen, jos saavat kypsyä pullossa.

Ajan myötä nuoren punaviinin kovuus ja tanniinisuus pehmenee. Samalla viinin hedelmäiset aromit nousevat esiin runsaampina ja saavat seurakseen savuisia, maanläheisiä ja nahkaisia aromeja. Myös punaviinien väri vaihtuu vuosien mittaan purppuraisesta keskipunaiseen ja lopulta oranssiin vivahtavaksi. Sopiva kypsytysajan pituus vaihtelee viinin mukaan yhdestä vuodesta jopa vuosikymmeniin.

Myös arvokkaammat nuoret valkoviinit sekä hienot jälkiruokaviinit kehittyvät varastossa. Valkoviinien väri muuttuu vuosien mittaan vaalean sitruunankeltaisista tummemmaksi. Viini voi jopa saada kullan sävyä.

Viinien enemmistö parasta tuoreena

Suurin osa viineistä on tehty juotaviksi pian ostohetken jälkeen. Erityisesti hedelmäiset valkoviinit, roseet sekä edulliset kuohuviinit eivät parane vuosien varastoinnista vaan menettävät hedelmäisyyttään. Myöskään hanapakkausviinejä ei ole tarkoitettu kypsytettäviksi.

Viinimaailman klassikot pitkäikäisiä

Kellarissa kypsytettäviä viinejä ovat punaviinien klassikot, jotka alkavat pehmetä nautittaviksi vasta yli viiden vuoden ikäisinä. Parhaat viinit kehittyvät kymmeniä vuosia.

Punaviineistä varastointiin sopivat ranskalaisista laadukas punainen bordeaux ja bourgogne ja monet Rhônen alueen punaviinit, kuten côte rôtie ja châteauneuf-du-pape. Italiassa pitkäikäisiä ovat muun muassa barolo, chianti classico riserva ja brunello di montalcino.

Myös Uuden maailman ja Espanjan hinnakkaat punaviinit kehittyvät varastossa. Sen sijaan espanjalaisia gran reserva- ja reserva-viinejä on jo kypsytetty, ennen kuin ne tulevat myyntiin.

Valkoviineistä pitkäikäisiä ovat arvokkaammat rieslingit esimerkiksi Alsacesta ja Saksasta sekä laadukas valkoinen bourgogne.

Viileä ja pimeä varasto paras

Aina ei ole mahdollista investoida kellariin tai viinikaappiin. Viinipulloja voikin säilyttää myös huoneenlämmössä, kunhan varasto on pimeä ja tärinätön ja sen lämpötila pysyy tasaisena.

Viinien kannalta ihanteellisissa olosuhteissa lämpötila on 10–15 astetta läpi vuoden ja ilma on kostea. Luonnonkorkin kuivumisen estämiseksi viinit säilytetään vaakatasossa.

Kypsymisen aikana viinipullon pohjalle muodostuu sakkaa, joten viini kannattaa dekantoida ennen tarjoilua. Dekantoiminen tapahtuu näin: Viinipullo nostetaan pystyasentoon mahdollisuuksien mukaan jo edellisenä päivänä. Noin 2–3 tuntia ennen tarjoilua pullo avataan ja sen sisältö kaadetaan varovasti karahviin, jolloin sakka jää pullon pohjalle. Samalla viini pääsee tekemisiin hapen kanssa ja viinin maku avautuu.  

Teksti: Pirkko Koivu
Kuva: iStockphoto