Juoma harrastuksena

Milloin viini on parhaimmillaan?

Mistä tietää, milloin viini on liian nuorta juotavaksi? Tai milloin se on jo ylittänyt parhaan vaiheensa? Onko viinejä, joita ei tarvitse varastoida?

Jos parivuotias punaviini tuntuu epämiellyttävän raa’alta, pippuriselta ja tanniiniselta, silloin se saattaa olla liian nuorta. Myös valkoviineissä kypsytys pehmittää ärhäkkyyttä, mutta yleensä valkoviinit ovat nuorempina juotavia kuin punaviinit.

Parhaan vaiheensa ylittänyt viini taas on menettänyt varsinaisen makunsa, se saattaa tuntua tunkkaiselta ja on väriltään jo selvästi rusehtava.

Ennakkoon ei voi aukottomasti arvioida kunkin viinin kehityskaarta eikä luvata, että nuorena epämiellyttävä viini paranisi kypsytyksestäkään.

Toiset pitävät nuorista viineistä, toiset arvostavat pitkään kehittyneitä viinejä. Juotavaksi valmiita viinejä on tarjolla paljon, tällaisia ovat esimerkiksi rosee- ja kuohuviinit, hanapakkausviinit ja monet edulliset viinit.

Teksti: Pirkko Koivu
Kuva: iStockphoto