Juoma harrastuksena

Mitä punaviinin täyteläisyys tarkoittaa?

Punaviinit luokitellaan neljään eri luokkaan viinin täyteläisyyden mukaan. Valitsenko aterialle tuhdin täyteläisen vai kevyen elegantin punaviinin?

Punaviinin pitää olla täyteläistä, ajattelee moni suomalainen. Tuhti punaviini houkuttelee erityisesti sydäntalvella, jolloin jo pelkkä ajatus pihvistä täyteläisen viinin kanssa nostaa veden kielelle.

Perussääntö: täyteläinen punaviini vaatii täyteläisen ruoan

Täyteläiset punaviinit sopivat ruokaviineiksi, kunhan myös ruoka on yhtä täyteläistä – vaikka tummaa kokolihaa, risottoa tai kypsää kovaa juustoa.

Kylmät alkupalat, salaatit, keitot, kala tai kana eivät pääse oikeuksiinsa kovin täyteläisen punaviinin kanssa, sillä viini joko jyrää ruoan alleen tai ruoka saa viinin maistumaan kovalta. Sen sijaan kevyt, raikas punaviini sopii näiden ruokien kanssa mainiosti.

Täyteläisyys ei ole sama asia kuin laatu

Täyteläisyys tarkoittaa viinin paksuuden ja pyöreyden tuntua suussa. Runsas, yli 13,5 prosentin alkoholipitoisuus lisää punaviinin täyteläisyyden vaikutelmaa, samoin tanniinisuus, hapokkuus ja syvän tumma väri.

Täyteläisyys ei tarkoita samaa kuin laatu. Hienon viinin tunnistaa monivivahteisuudesta, pitkästä jälkimausta sekä siitä, että viini kehittyy varastoitaessa. Näitä laadun merkkejä voi viinissä olla täyteläisyyden asteesta riippumatta.

Punaviinien luokittelu täyteläisyyden mukaan

Punaviinit on jaettu Alkossa täyteläisyyden perusteella neljään luokkaan eli keveisiin, keskitäyteläisiin, täyteläisiin ja erittäin täyteläisiin. Eniten vaihtoehtoja löytyy janan keskivaiheilta keskitäyteläisten ja täyteläisten viinien joukosta.

Keveät punaviinit

Keveä punaviini tuntuu maistettaessa ohuemmalta kuin täyteläinen, ja niissä on usein vähemmän alkoholia. Keveiden punaviinien viinien tenho perustuu raikkauteen, herkkyyteen ja eleganssiin, ei jykevään voimaan. Viinimaailman klassikoihin kuuluvat esimerkiksi Burgundin punaviinit, jotka ovat keveitä tai keskitäyteläisiä.

Keveitä punaviinejä syntyy viileässä ilmastossa ja muun muassa Pinot Noir -rypäleestä. Italiassa keveitä punaviinejä tehdään Bardolinon alueella, samoin keveitä ovat monet Saksan punaviinit.

Keskitäyteläiset punaviinit

Keskitäyteläisiä punaviinejä on helppo yhdistää sekä keveisiin että tukevampiin ruokiin. Monet klassiset ranskalaiset punaviinit ovat keskitäyteläisiä, samoin uuden maailman pinot noir -viinit ja useat suositut hanapakkausviinit.

Täyteläiset punaviinit

Täyteläisiä punaviinejä valmistetaan erityisesti lämpimässä ja kuumassa ilmastossa, jossa aurinko kypsyttää rypäleet runsaan sokeripitoisiksi ja viinien alkoholipitoisuudesta tulee luonnostaan korkea.

Täyteläisiä ovat tyypillisesti useat uuden maailman punaviinit ja myös monet eteläranskalaiset, espanjalaiset tai italialaiset punaviinit.

Erittäin täyteläiset punaviinit

Erittäin täyteläisiä punaviinejä voivat olla esimerkiksi australialaiset shirazit, Italian amaronet, chileläiset carmeneret ja argentiinalaiset malbecit.


Teksti: Pirkko Koivu
Kuva: iStockphoto