Näin valitset viinilasin

Jos haluat juoda hyvää viiniä, ei ole yhdentekevää, millaisesta lasista sen nautit. Kunnon viinilasi avaa viinin aromit ja herkät makuvivahteet.

Millainen on hyvä viinilasi?

Yksi hyvän viinilasin tunnusmerkki on tulppaanin muoto eli se, että lasi suippenee suuosaa kohti. Ohuus, kirkkaus ja jalallisuus ovat myös eduksi. Ohuen lasin suutuntuma on paksua miellyttävämpi, ja värittömyys taas antaa viinin omille värisävyille tilaa. Suuta kohti suippenevassa lasissa aromit pysyvät tallessa, ja kun lasia pidetään kiinni jalasta, kädet eivät lämmitä viiniä eivätkä tahraa lasin pintaa.

Lasin vaikutus aistimukseen on helppo testata. Kaada tilkat viiniä tavalliseen lasiin ja tulppaaninmalliseen viinilasiin. Ensin mainitussa tuoksu on todennäköisesti vaimeampi.

Kuinka monta erilaista lasia tarvitaan?

Viiniharrastus on myös välinelaji. Hyvät viinilasit auttavat nauttimaan viinistä enemmän, ja suppeallakin lasivarastolla pääsee alkuun.

Käyttötarve ratkaisee, kuinka monipuolisen lasivaraston hankit. Kaappia on turha täyttää lasirivistöllä, jos viinin juojia on yksi tai kaksi ja jos haluat vain perusviinilasit. Suuta kohti kapeneva keskikokoinen lasi sopii sekä puna- että valkoviineille ja kapea kuohuviinilasi kuohuviineille.

Viinilasien tyypit ja muoto

  • Valkoviinilasi on punaviinilasia pienempi, jotta viini lämpenisi hitaammin.
  • Punaviinilasi on tilavuudeltaan yleensä isoin, koska punaviini tarvitsee enemmän tilaa ja happea luovuttaakseen aromeja.
  • Kuohuviinilasi on pitkä, kapea ja suuta kohti suippeneva kuten puna- ja valkoviinilasikin.
  • Laakean mallisessa lasissa kuplat häviävät nopeasti. Kapea malli säilyttää kuplat pidempään.

Käytä dekantointiin karahvia

Jos haluat dekantoida viinin eli kaataa sen toiseen astiaan, tarvitset karahvin. Ikääntynyt viini kaadetaan karahviin varovasti, jotta pullon pohjalle kertynyt sakka erottuisi pois. Nuori, voimakas viini kannattaa dekantoida, jotta se ehtisi tuulettua ja pehmetä ennen tarjoilua.

Mitä viinilasit maksavat?

Edullisimmillaan viinilasisetin saa kaupasta muutamalla eurolla, mutta kristalliset erikoislasit maksavat 10–25 euroa kappaleelta. Huolellisesti käytettyinä ja säilytettyinä lasit kuitenkin kestävät pitkään.

Valmistajista esimerkiksi Riedelillä ja Schott Zwieselillä on erikoislaseja, jotka on suunniteltu tiettyihin rypälelajikkeisiin sopiviksi. Lasin koko ja muotoilu vaikuttavat tuoksuaistimukseen ja makuun, sillä lasin muoto määrää, mihin osaan kieltä viini ensimmäiseksi osuu.

Mitä ovat erikoislasit?

Erikoislasien tarkoitus on korostaa kunkin viinityypin tai rypäleen parhaita ominaisuuksia ja häivyttää heikkouksia.

  • Hapokkaalle viinille suunnitellun lasin muoto ohjaa viinin ensiksi kielen kärkiosaan, jolloin viinin hedelmäisyys ja makeus korostuvat hapokkuuden kustannuksella.
  • Pieni, kapea erikoislasi tuo tuoksuista esiin hedelmäisiä ja kukkaisia piirteitä, suuri ja leveä lasi nostaa esiin maanläheisiä, tammisia aromeja.
  • Keveille valkoviineille kuten Rheingaun ja Moselin alueiden viineille suunnitellut lasit ovat sirompia ja kapeampia kuin leveän tammisille chardonnay-viineille suunnitellut.
  • Bordeaux-lasit ovat suoralinjaisia verrattuna pulleisiin bourgogne-laseihin.
  • Erityisesti viininmaisteluun on kehitetty ISO-lasi eli kansainvälisten standardien mukainen maistelulasi, joka on kooltaan melko pieni.