Juoma harrastuksena

Oluttyypit auttavat olutvalinnoissa

Alkon olutvalikoima on jaettu kahdeksaan oluttyyppiin, joiden tavoitteena on auttaa asiakasta valinnoissaan niin myymälöissä kuin verkossakin. Perusvalikoiman lisäksi jokainen uusi sesonki tuo maukkaan lisänsä palettiin. Räätälöimme tienviitat olutharrastukseen kolmelle eri asiakastyypille. Tunnistatko itsesi?

”Olutbongari”

”Pidän vahvoista mauista. Haluan, että olut sopii ruoan kanssa ja että olut on elämys. Rohkeitakin kokeiluja on hauska tehdä. Mikä näin syksyllä olisi kiinnostavaa?”

Asiantuntijat vinkit:
”Erikoisuus-makutyypin alta löytyy monia mielenkiintoisia ja erilaisia tuttavuuksia. Esimerkiksi saison on perinteinen, napakka ja rapsakka belgialainen kausiolut. Se on raikasta ja hedelmäistä, usein sitruksista, mutta se sopii myös hyvin lämpimään syksyyn ja se on erinomainen ruokajuoma.”

”Viileneviin iltoihin sopivat voimakkaat stoutit ja porterit. Niiden parista löytyy todella haastavia ja antoisia tuttavuuksia. Esimerkiksi imperial stouteissa maistaa häkellyttäviä ja hersyviä makumaailmoja!”

”Viiniharrastaja”

”Olen aktiivinen viiniharrastaja, mutta olutta olen juonut harvoin. Miten tällainen viini-ihminen pääsisi syvemmälle sisään oluiden maailmaan?”

Asiantuntijat vinkit:
”Oluiden maussa suurin yksittäinen viinistä erottava tekijä on katkeruus, ja pitkälti juuri se tekee oluesta erilaisen ruokajuoman. Ale-oluissa on katkeruudeltaan hyvin erilaisia oluita, mutta esimerkiksi belgialaisten perinteisten vaaleiden ale-oluiden makumaailma on maukas, makeahko ja mausteinen, mutta katkeruutta on maltillisesti.”

”Erikoisuus-oluttyyppi tarjoaa mielenkiintoisia tuttavuuksia myös ei-olutihmisille. Yksi on niin sanottu sour ale, hapanolut, jonka makumaailma voi olla hyvinkin viinimäinen. Se on perinteinen spontaanikäymisolut, jossa makuun kuuluvat yleensä maitohapon aikaansaama hapokkuus ja happamuus.”

”Kevyitä lagereita”

”Pidän oluesta, mutta olen koko aikuisikäni juonut keveitä lagereita. Joskus on tehnyt mieli tehdä kokeiluja, mutta juomien kirjo on ollut niin suuri, että olen sitten päätynyt tuttuihin ja usein kotimaisiin oluisiin.”

Asiantuntijat vinkit:
”Kokeilisin perinteisiä lagereita esimerkiksi Tšekeistä ja Saksasta. Makumaailma on lagereihin mieltyneelle helposti lähestyttävä, mutta makuun tulee uusia sävyjä ja muhkeampia elementtejä.”

”Toinen antoisa suunta on yhdysvaltalaiset pienpanimolagerit. Makukirjohyppy on jo melkoinen, sillä niitä humaloidaan usein reilusti. Käytetyt humalalajikkeet ovat tyypillisesti aromaattisia ja tuovat makuun rapsakkuutta ja raikkautta.”

 

Oluttyypit tunnistaa värikoodeista

Lager
Raikkaita, maltilla humaloituja ja helposti lähestyttäviä pohjahiivaoluita.

Tumma lager
Pehmeitä pohjahiivaoluita, jossa yhdistyy helppo nautittavuus ja tumman maltaan karamelliset ja suklaiset aromit.

Pils
Aromaattisia ja kuivahkoja sekä usein rohkeasti humaloituja pohjahiivaoluita.

Vahva lager
Pohjahiivaoluita, joissa makeutta ja runsaamman alkoholin tarjoamaa pyöreyttä. Makumaailma vaaleaa lageria runsaampi.

Vehnäolut
Kesäisen hedelmäisiä pintahiivaoluita. Oluet vaihtelevat vaaleista, kirkkaista oluista tumman sameisiin.

Ale
Pintahiivaoluita, jolle on ominaista makea karamellinen hedelmäisyys ja monipuolinen aromimaailma.

Porter & Stout
Pintahiivaoluita, joiden tumma väri ja vahva paahteinen maku ovat peräisin tummista mallaslaaduista.

Erikoisuus
Erikoisuudet ovat harvinaisempia tai vaikeammin yhdistettävissä tunnettuihin oluttyyppeihin. Maku vaihtelee kirpeän raikkaasta täyteläisen makeaan.

Täältä löytyy Alkon olutvalikoima.

 

Teksti:Samppa Haapio
Kuvitus: Pietari Posti
Asiantuntija: Juuso Byckling, Alko

Julkaistu Etiketissä 3/2016