Tiesitkö tämän?

Mikä on viinin oikea tarjoilulämpötila?

Juoman lämpötila vaikuttaa todella paljon siihen, millaiseksi viini koetaan. Suomessa huonelämpötilat ovat korkeita, joten oikean tarjoilulämpötilan saavuttaminen tarkoittaa yleensä viilennystä.

Alkon palvelu- ja tuotekouluttaja Selma Wennonen kertoo vinkit juomien viilentämiseen.

Nyrkkisääntö on, että viinin on parempi olla mieluummin liian viileää kuin lämmintä, koska lasissa viini lämpenee nopeasti.

Punaviini kannattaa nostaa jääkaappiin viilenemään noin tuntia ennen tarjoilua. Valkoviiniä taas voi säilyttää jääkaapissa ja nostaa pullon pöydälle lämpenemään puoli tuntia tai tunnin ennen tarjoilua.

Makeat juomat tarjoillaan kylmempinä kuin kuivat. Myös aperitiivit tarjotaan viilennettyinä. Oluet viilennetään jääkaappikylmiksi lukuun ottamatta tummia oluita, kuten portteria.

”Kannattaa myös kokeilla joskus pruuvia, jossa samaa juomaa tarjoillaan sekä huoneenlämpöisenä että viilennettynä”, Selma Wennonen vinkkaa.

Teksti: Anu Piippo
Kuva: iStockphoto