Tiesitkö tämän?

Mistä erottaa kuohuviinin ja samppanjan?

Samppanjan ja kuohuviinin eroa ei välttämättä huomaa maussa.

Molemmissa on erihintaisia, erityylisiä ja laadultaan eritasoisia viinejä, ja laadukas kuohuviini päihittää vaatimattoman samppanjan. Toisaalta samppanja erottuu edukseen vaatimattomista kuohuviineistä.

Yksinkertaisimmillaan kuohuviini on vain viini, jossa on kuplia. Laadukas samppanja pyrkii olemaan enemmän kuin näiden osien summa. Hyvän kuplajuoman tunnistaa muun muassa pienistä, lasissa pitkään ja sitkeästi nousevista kuplista. Tuoksu on yhtä aikaa tyylikäs ja moninainen. Kypsyneessä vuosikertasamppanjassa saattaa olla voimakkaampia, sienimäisiä ja paahtuneita aromeja.

Hyvän kuohuviinin ja samppanjan maku on tasapainoinen ja jälkimaku pitkä, eikä kielelle jää esanssista loppumakua. Kyse on varsin hienoviritteisistä asioista, mutta jos maistelet kahta viiniä rinnakkain, erot on helpompi havaita.

Artikkeli on julkaistu Etiketin numerossa 1/2008.

Teksti: Pirkko Koivu
Kuva: iStockphoto