Tiesitkö tämän?

Miten saan viilennettyä viinipullon kätevimmin?

Viinin tarjoilulämpötilalla on väliä. Mikä onkaan paras tapa viinin viilennykseen – jääkaappi, jää ja vesi vai pakastin? Konstit ovat monet, kun viinipullo halutaan viilentää vikkelästi.

Hyvä tapa viilentää viinipullo on upottaa se veteen ja jäähän. Tähän tarkoitukseen on olemassa kauniita pieniä viinijäähdyttimiä, jotka sopivat myös juhlapöytään.

Sinänsä saman asian ajaa vedellä ja jäällä täytetty ämpäri. Kesämökillä viinipullon voi yrittää viilentää myös pitämällä sitä järvi- tai merivedessä tai kaivossa. Jos viinin aikoo jäähdyttää jääkaapin avulla, se on laitettava sinne jo useita tunteja ennen nauttimishetkeä.

Kaikkein nopein tapa viilentää viinipullo on tietenkin pistää se hetkeksi pakastimeen, mutta tätä menetelmää ei suositella. Näin suuri äkillinen lämpötilavaihdos on viinille sokki, joka vaikuttaa sen tasapainoon ja harmoniaan. Vaarana on myös, että viini unohtuu pakastimeen ja jäätyy. Jäätynyt ja sulanut viini ei ole aivan käyttökelvotonta, mutta sen hedelmäisyys ja parhaat aromit ovat kärsineet jäätyessä.

Valkoviini on parhaimmillaan 10–12-asteisena. Viinipullo tuntuu tällöin käteen ’hieman lämpimämmältä kuin kylmä olutpullo’. Kuohujuomat ovat parhaimmillaan 6–8–asteisina.

Kannattaa myös muistaa, että viinilasia pidetään kiinni sen jalasta. Tällöin viilennetty juoma säilyy lasissakin juuri oikean lämpöisenä. Avattu viinipullo säilyttää viinijäähdyttimessä parhaan tarjoilulämpötilansa.

Kannattaa pitää mielessä, että myös joitakin punaviinejä voi hieman jäähdytt�ä. Esimerkiksi pinot noir -viinit ovat parhaimmillaan 12–16-asteisina.

Teksti: Matti Välimäki
Kuva: iStockphoto