Video

Juhlapöydän kätevä kattaus – katso video


Näillä helpoilla vinkeillä katat kesän juhliin tyylillä noutopöydän.

Kattauksen perusasiat ovat liina, astiat, kukat ja juhlan aiheeseen sopiva kattausrekvisiitta.

Kannattaa aloittaa suunnittelu siitä, haluaako kattauksen olevan näyttävä huomion keskipiste vai hillitty sommitelma juhlien taustalla. Seuraavat viisi pientä vinkkiä vievät sinut pitkälle näyttävän kattauksen suunnittelussa.

1. Kattauksen ympäristö eli kodin viihtyisyys, tunnelma ja tilan tuntu vaikuttavat juhlavuuteen. Yksi helppo juhlatunnelmaa lisäävä keino on laittaa tarjolla olevia ruokia eri tasoille: niitä voi asetella vaikka vanhan puulaatikon päälle.

2. Noutopöytään voi laittaa korkean ja näyttävän kukka-asetelman. Istuvalle illalliselle kannattaa valita tai asetella kukat niin, etteivät ne estä katsekontaktia vieraiden välillä. Muista allergikot ja tuoksuherkät ihmiset!

3. Ruokatrendeistä kattaukseen ovat tulleet muiden muassa aitous, rehellisyys, itse tekeminen ja sesongit. Voit käyttää esimerkiksi vanhoja perinneastioita ja pellavapöytäliinaa tai kirjoittaa menun liitutauluun tai vanhaan ikkunaan. Tärkkää tarjoiluastiaksi vanha pitsiliina tai nimikoi lasit tarkoitukseen sopivalla tussilla.

4. Noutopöydässä kaikki juomat, lasit ja jälkiruoat astioineen kannattaa laittaa lähtökohtaisesti eri pöydälle kuin ruoat. Juomat on hyvä laittaa eri pöydälle siksikin, etteivät lisää juomaa noutavat sukkuloi ruokaa hakevien seassa.

5. Astioiden vuokraaminen esimerkiksi pitopalvelulta tai astiavuokraamosta voi olla hyvä idea, jos vieraita on paljon ja haluaa helpottaa tiskausurakkaa. Nettihuutokaupoista voi löytää helposti ison määrän perusastioita.

Miten kattaa kauniisti myös istuvalle illalliselle? Lue lisää vinkkejä Etiketti-lehdestä 2/15


Teksti: Julia Isoniemi
Kuvitus: Pietari Posti

Asiantuntija: kotitalousneuvoja Inkeri Liinaharja, Uudenmaan Martat


Mitä tuliaisiksi? Katso vinkit täältä.