Video

Miten valitsen olutlasin – katso video

Mikä on oluen vaahtokukka? Onko lasin mallilla merkitystä olutta nautittaessa? Näihin ja muihin olutkysymyksiin vastaa Alkon markkinointiasiantuntija Thomas Suni.

Miksi hankkisin erilaisia olutlaseja?
Olutlasit, kuten erilaiset viinilasitkin tuovat kuinkin oluen persoonalliset aromit esille eri tavalla kuin tavalliset lasit. Olut on myös näyttävä tarjota omasta erikoislasistaan. Esimerkiksi tulppaanin muotoinen lasi on monikäyttöinen ja pitää oluen pitkään kylmänä.

Miten olut pitää kaataa lasiin?
Oluet kaadetaan aluksi lasin sisäreunaa pitkin ja lopuksi rivakammin keskelle, jotta lasiin muodostuu kaunis ja aromeita suojaava vaahtokukka. Runsaasti vaahtoava vehnäolut kannattaa kaataa varovaisesti niin, että pitää lasia aluksi melkein vaakasuorassa ja pullon suu on lasin sisällä.

Mikä on vaahtokukka?
Vaahtokukka on oluen suojahattu, joka varjelee oluen aromia ja makua. Esimerkiksi tilavissa vehnäolutlaseissa on hyvin tilaa komealle vaahtokukalle, joka suojaa vehnäoluen hedelmäisiä ja banaanisia piirteitä. Olutlasin pitäisi olla ehdottoman puhdas.

Mitä pitää tehdä, jos vehnäolut on sameaa?
Jos vehnäolut on hefeweizen-tyyppinen, sen kuuluukin olla sameaa. Tämä johtuu pulloon jääneestä hiivasta, joka on olennainen osa hefeweizenin maku- ja aromimaailmaa. Kirkas vehnäolut on tyypiltään kristallweizen, eikä siitä tulisi löytyä sameutta.

Opi lisää eri oluttyypeistä ja katso vinkkejä videosta yllä!